Нови инцидент на прелазу у Залужанима: Радник није дошао на посао, рампа остала подигнута

nezavisne.com
Нови инцидент на прелазу у Залужанима: Радник није дошао на посао, рампа остала подигнута

Бањалука - Поново на пружном прелазу у бањалучком насељу Залужани у недјељу рампа није спуштана у моментима наиласка возова, и то због радника "Жељезница РС" који се - није појавио на послу.

Након што је на друштвеним мрежема објављена фотографија, на којој се види воз који прелази преко саобраћајнице у тренуцима док је рампа подигнута, услиједили су бројни коментари огорчених возача.

"И кад неко погине, не дај боже, кажу био пијан, није гледао", прокоментарисао је један возач, док је било и оних који наводе да су свједочили сличном сценарију, због чега савјетују остале да у моментима преласка преко пруге погледају са обје стране, без обзира на рампу.

Питају се грађани и зашто тај пружни прелаз није аутоматизован, али има и оних који сматрају да неко због овог пропуста мора сносити посљедице.

Са друге стране, из "Жељезница РС" кажу да се радник који је требало да преузме смјену није појавио нити обавијестио надлежне, због чега је против њега покренут дисциплински поступак. Увјеравају да саобраћај није био угрожен.

"Путни прелаз Залужани 28. октобра није био запосједнут од 9.05 до 15.10, али ни жељезнички ни друмски саобраћај нису били угрожени јер су предузете мјере које су у таквим случајевима прописане Законом о жељезницама и другим жељезничким прописима", казала је Нада Савић-Стевановић, портпарол "Жељезница РС".

По њеним ријечима, сви возови су општим налогом обавијештени да се зауставе прије преласка преко тог путног прелаза, што је и учињено.

"Независне" незванично сазнају да актер овог инцидента није радник "Жељезница РС" који је у јуну прошле године "заборавио" да спусти рампу.

Подсјетимо, на истом мјесту тада чувар задужен за спуштање рампе, није реаговао у тренутку наиласка путничког воза, а могућу трагедију спријечио је машиновођа након што му је наложено да композицију заустави, што је и учинио испред прелаза.

У "Жељезницама РС" и тада су рекли да безбједност путника у возу, али и осталих учесника у жељезничком и друмском саобраћају на тој локацији током овог догађаја није била угрожена пошто је воз заустављен испред путног прелаза.

Тај радник такође је направио повреду радне обавезе, па је одмах удаљен са свог радног мјеста. На истом прелазу сличан инцидент забиљежен је и у марту прошле године, када је рампа била подигнута, а воз пролазио пругом. Тада су из ЖРС тврдили да се није спуштала због квара који је изазвало возило страних регистарских таблица које је ударило у механизам и оштетило рампу.

Ранији инциденти

  • ЈУН 2017. ГОДИНЕ - Чувар задужен за спуштање рампе није реаговао у тренутку наиласка воза, а могућу трагедију спријечио је машиновођа након што му је наложено да композицију заустави, што је и учинио испред прелаза.
  • МАРТ 2017. ГОДИНЕ - Рампа је била подигнута, а воз пролазио пругом. Тада су из ЖРС тврдили да се није спуштала због квара који је изазвало возило страних регистарских таблица које је ударило у механизам и оштетило рампу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана