Ноћу бацали отпад у ријеку код Котор Вароша

Цвија Мркоњић
Ноћу бацали отпад у ријеку код Котор Вароша

Котор Варош - Предузеће "Јата" из Котор Вароша, које се бави узгојем пилића и прерадом пилећег меса, платиће новачну казну, а мораће и да уклони огромну количину клаоничког отпада, које је незаконито одлагало у которварошком селу Масловаре.

- "Јата" ће морати да плату казну од 1.000 до 3.000 марака због непрописног одлагања велике количине пилећег отпада, које је довело до загађења околине и изворишта са којих се водом снабдијевају мјештани Масловара. Овом предузећу је наложено и да уклони сав отпад - рекао је портпарол општине Котор Варош Слободан Петровић.

У Центру јавне безбједности Бањалука су казали да је полиција утврдила да је камионом фирме "Јата" велику количину отпада довезао М. К. Истакли су да су обавијестили инспекцију која је предузела одговарајуће мјере.

- Пријаву да се на локалитету Растова коса налази већа количина пилећег отпада добили смо 27. маја и одмах предузели мјере - казали су у полицији.

Са представницима предузећа "Јата" нисмо успјели да ступимо у контакт, јер се на бројеве телефона регистроване на ту фирму нико није јављао.

Фирма "Јата" кажњавана је већ неколико пута због незаконитог одлагања отпада, али је то поново учинила. Овај пут огромна количина клаоничког отпада бачена је уз водотоке, што пријети да прерасте у еколошку катастрофу.

Мјештани Масловара кажу да страхују за здравље, јер су загађена изворишта са којих се снабдијевају водом. Угрожено је четрдесетак домаћинстава.

- Прво смо примијетили да стока на ријеци не пије воду, а затим смо морали да искључимо и воду за пиће, јер је била загађена. Згрозила сам се када сам видјела просуте изнутрице, ножице и перје. Около се ширио несносан смрад. Приморани смо да доносимо воду са других извора или да је купујемо - казала је мјештанка Миладинка Жупљанин и додала да ријека односи дио отпада и да катастрофа не пријети само Масловарама.

У продици Миливоја Јотановића из Масловара такође су ужаснути и истичу да се смрад не може описати.

- Отпад су довозили око три часа, да их нико не би видио. Сада мјештани дежурају на том мјесту, јер не можемо дозволити да нас трују - кажу Јотановићи.

Са фирмом "Јата" сарађује и прњаворско предузеће "Живанић ДС", које се бави узгојем пилића и прерадом пилећег меса. Директор овог предузећа Десимир Живанић каже да они нису нелегално одлагали отпад и да су за те намјене закупили парцелу у Котор Варошу.

- Одјељење за привреду и еколошка инспекција општине Котор Варош су нам одобрили да на једној парцели одлажемо отпад - истакао је Живанић.

Начелник Одјељења за привреду Радислав Петрушић тврди да нису издали сагласност за одлагање отпада на поменутој парцели.

- Парцела испуњава услове за одлагање отпада. Међутим, готово исти дан када је требало да они добију дозволу десило се ово нелегално одлагање отпада, тако да је тај поступак обустављен - навео је Петрушић.

У Инспекторату РС су казали да републички инспектори нису излазили на терен, али да ће то учинити уколико буде било потребе.

У предузећу "Деп-от", које управља регионалном депонијом у Рамићима код Бањалуке, кажу да је клаонички отпад безбједно одлагати јединој на тој локацији.

- Што се тиче Котор Вароша имамо само уговор са комуналним предузећем које довози мање количине клаоничког отпада - казао је директор "Деп-ота" Ново Грујић.

Вучановић

Начелник Котор Вароша Далибор Вучановић каже да неће бити дозвољено никоме да угрожава становништво и животну средину.

- Наложио сам свим надлежним службама да хитно предузму мјере да би проблем у Масловарама био ријешен. Отпад мора бити уклоњен, а овакви случајеви се не смију поновити по цијену затварања фирми које чине овакве ствари. Здравље становника не смије бити угрожено тиме што ће нека фирма уштедјети новац који треба да издвоји за одлагање отпада на депонији - истакао је Вучановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана