Наложено смањење цијене мобилне телефоније

Срна
Наложено смањење цијене мобилне телефоније

Сарајево - Регулаторна агенција за комуникације /РАК/ БиХ наложила је оператерима да најкасније до 1. јуна, односно 1. јула, примијене мјере из Одлуке о усклађивању цијена услуга мобилне телефоније и услова за пружање телекомуникационих услуга ради снижавања цијена и подстицања конкуренције.

"Евидентно је да на малопродајном тржишту мобилне телефоније у БиХ, умјесто ефективне конкуренције, постоје индиције олигополног понашања, односно координисаног понашања три мобилна оператора", наводи се у саопштењу РАК-а.


РАК је саопштио да је у сврху спровођења закључака Парламентарне скупштине БиХ од 12. јуна урадио детаљне анализе које су указале да су цијене мобилне телефоније у БиХ изнад просјека цијена у земљама региона.

Одлуком је наложено доминантним мобилним оператерима "БХ телекому", "М:телу" и "ХТ-у" и усклађивање услова за пружање услуга оператора јавних електронских комуникационих мрежа, даваоца фиксних јавних телефонских услуга и даваоца приступа интернету.

Агенција је анализирала цијене за период октобар 2012 - децембар 2015. године и утврђено је да доминантни мобилни оператери у БиХ "БХ телеком" Сарајево, "М:тел" Бањалука и "ХТ" Мостар имају понуде сличних карактеристика у погледу садржаја и цијена тарифних пакета, што указује на неконкурентско понашање оператора.

Агенција је анализирала и услове допуне припејд рачуна, поредећи их са земљама у окружењу и закључила да мобилни оператори у БиХ примјењују краћа времена трајања почетног кредита и уплаћених износа на припејд рачунима.

Агенција је констатовала да оператери на веб-страницама као и рекламним кампањама наводе цијене без ПДВ-а, али уз тешко уочљиво обавјештење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана