Најмлађи пензионер у РС има 26 година

Данијела Стоканић
Најмлађи пензионер у РС има 26 година

Бањалука - Најмлађи корисник инвалидске пензије у Републици Српској има 26 година и већ три године прима пензијски чек.

Како су објаснили у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС, ријеч је о кориснику рођеном 1990. године, који прима пензију од октобра 2013. са оствареним стажом осигурања двије године и 11 мјесеци.

- Када је ријеч о најмлађим пензионерима, осим њега, инвалидску пензију од 2012. године прима и још један становник РС који има 27 година - рекли су Фонду ПИО.

У Фонду ПИО су додали да је за првих осам мјесеци ове године у РС остварено 936 инвалидских пензија.

У поступку оцјене радне способности, према њиховим ријечима, тренутно се налази још око 200 подносилаца захтјева за инвалидску пензију.

- Најчешћи разлог одласка у инвалидску пензију су кардиоваскуларне и болести коштаног и мишићног система, те карциноми и психосоматска обољења - казали су у Фонду ПИО.

Инвалидску пензију лани је, према њиховим подацима, остварило 1.100 становника РС, док их је само годину раније било 211 више.

- За оцјену радне способности са циљем остваривања права на инвалидску пензију прошле године поднесено је 5.088 захтјева. Проценат оцјене која је резултирала губитком радне способности је 21,6 одсто - истакли су у Фонду.

Додали су да је на адресу Фонда 2014. године стигло 128 захтјева мање, у односу на лани, али да је у 26,4 одсто случајева утврђен губитак радне способности.

Што се тиче висине инвалидске пензије, према Закону о ПИО, обрачунава се на исти начин као и старосна пензија.

- Висина пензије је у директној зависности од дужине пензијског стажа. Осим тога, она зависи и од висине плате и основице осигурања на које је вршена уплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање - казали су у Фонду.

Међутим, ако је ријеч о повреди на послу, која је узрочник инвалидности или смрти осигураника, нагласили су у Фонду, добија се пуна пензија, односно као да је остварен пуни пензијски стаж од 40 година.

- Минимум за остваривање права на инвалидску пензију је пет година стажа осигурања или десет година пензијског стажа, осим у случају повреде на раду - додали су у Фонду ПИО.

Први човјек пензионера у РС Раде Ракуљ истакао је да у појединим општинама Српске има више корисника инвалидских него старосних пензија.

- Младић и од 18 година у случају неке несреће на послу постаје пензионер. Међутим, код нас су млади људи масовно одлазили у пензије послије протеклог рата купујући медицинску документацију. Због тога данас у РС има много младих који су у пензији - рекао је Ракуљ.

Додао је да РС има највећи проценат пензионера у односу на земље бивше Југославије.

Ракуљ је нагласио да су поједини становници у РС остварили пензију, а затим отишли у иностранство да раде, док чек долази у руке члановима њихове породице.

Права

У Фонду ПИО истичу да је за остварење права на инвалидску пензију потребно да прије доношења овог рјешења љекарска комисија донесе налаз, оцјену и мишљење о губитку радне способности.

- Оцјена може бити и да не постоји инвалидност или лијечење није завршено, као и неки други модалитети оцјене - објаснили су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана