На аутопуту Бањалука – Градишка ускоро три нове наплатне кућице

Агенција
На аутопуту Бањалука – Градишка ускоро три нове наплатне кућице

На аутопуту Бањалука – Градишка ускоро ничу три нове наплатне кућице и први пут се уводи затворени систем наплате путарина.

На тендер за изградњу кућица пријавило се шест понуђача. Ако не буде жалби, први багери ускоро се очекују на петљама у Новој Тополи, Александровцу и Чатрњи.

Возачи тренутно путарину плаћају само на једној локацији, у Јакуповцима код Лакташа, а затварањем наплатног система, то ће да раде без обзира гдје уђу на аутопут.

То значи да ће возачи, зависно од пређене километраже на аутопуту, плаћати различите износе путарине.

"Управо то је одлика овог такозваног затвореног система гдје се управо обрачун једне до друге наплатне рампе рачуна по километру. Значи, плаћаће се по километру. То је, како би се рекло, у стручним круговима најпоштенији, најправеднији начин”, казао је  Душан Топић, директор ЈП "Аутопутеви РС”.

Јавно предузеће је прошле године  од путарина инкасирало око девет милиона марака. Израчунали су да овом дионицом дневно проциркулише између пет и шест хиљада возила. Данас је, бар по рачуници АТВ-а, просјек чак и бољи.

Израчунали смо да је аутопутем за 15 минута прошло укупно 96 возила. Ипак, да се путарина наплаћује у овом тренутку и код скретања за Александровац у "Аутопутевима” се  не би пуно прославили јер је за исто то вријеме овим путем прошло само четири аутомобила.

Једно од њих је и возило Илије Николића из Градишке. Подржава затворени систем наплате. Каже да многи и данас због неплаћања радије бирају стару цесту – али он до Бањалуке редовно иде аутопутем. Каже, десет пута мјесечно.

"Мислим да се треба плаћати нешто што се користи. Свугдје се у свијету плаћа па је нормално и код нас да се плаћа”, изјавио је Илија Николић из Градишке.

Изградња  нове три наплатне куће коштаће три и по милиона марака. Поред тога, јавно предузеће издвојиће и 64 000 марака са ПДВ-ом за фирму која ће надзирати читав пројекат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана