Mraz obrao šljivu,jabuku i krušku

Anita Janković
Mraz obrao šljivu,jabuku i krušku

Banjaluka - Mraz i niske temperature u Srpskoj uništile su i do 70 odsto zasada jabuke, šljive, kruške i trešnje, a stanovnici već sada strahuju od paprenih cijena ovog voća i njihovih proizvoda jer situacija nije ništa bolja ni u regionu.

Najniže temperature su krajem aprila zahvatile područje Potkozarja u opštini Gradiška, i to sela Jablanicu, Turjak i Trebovljane, gdje je najviše zasada voća u Srpskoj.

Uništeni su zasadi kruške i koštuničavog voća, ali i jabuke zbog izuzetno dugog trajanja niskih temperatura.

Prema procjenama Udruženja voćara RS, a na osnovu obilaska voćnjaka, na pojedinim lokacijama je utvrđena stoodstotna šteta, ali je na većini zasada šteta od 50 do 70 odsto.

- Minimalno je uništeno 1.000 hektara. Na području Gradiške i Prijedora šljive neće biti ni za pekmez, a o rakiji da ne govorim. Kruške i trešnje takođe nećemo imati ove godine, a mnogo je stradala i jabuka, naročito sorta ajdared koja preovladava u našim voćnjacima - rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović i dodao da je breskva, na svu sreću, ostala netaknuta.

On je istakao da je voćarstvo RS na izdisaju, te da nagomilani problemi "lome vrat" i onim najizdržljivijim. 

- Ubi nas priroda, država nema para da nam pomogne, a i ljuti smo na Poljoprivredni institut i fakultet jer nam se niko ne obraća sa savjetima kako da postupimo u ovakvim situacijama. Priča o loženju vatre je smiješna jer je  nemoguće zagrijati veće površine - pojašnjava Dojčinović.

Precizirao je da će voćari zahtijevati pomoć resornog ministarstva i tražiti nadoknadu od minimalno 2.000 KM po hektaru, jer su mahom uložili 5.000 po hektaru.

- Do sada je za nadoknadu davano 100 KM po hektaru, a u ovom slučaju sve ispod 2.000 KM bi bilo poniženje i nas i našeg rada - naglasio je Dojčinović.  

Štetu sabira i Brane Kos iz sela Tuključani kod Kozarske Dubice koji pod zasadima jabuke ima oko pet hektara.

- Pod zakupom imam dva hektara gdje su zasijane sorte ajdared, gala i zlatni delišes i to mi je sve uništeno, stoodstotna šteta. Imam još oko tri hektara u svom vlasništvu i tu nije uništeno mnogo, svega oko tri, četiri dunuma, ostalo je, hvala Bogu, netaknuto - priča Kos.

On dodaje da je sudbina voćara neizvjesna.

 - Zavisimo od prirode, kako ona hoće, tako nam i bude. Ranijih godina sam ložio vatru po voćnjacima, ali sav dim i toplota idu u nebo, ništa se ne širi po voćnjaku, tako da je slaba vajda od te rabote - pojašnjava Kos.

Pozitivan primjer zaštite voća od mraza dolazi od domaćina Ognjena Pejakovića iz sela Opsječko kod Čelinca.

- Voćnjak sa 1.000 sadnica borovnice zaštitio sam postavljajući najlonske vreće ili folije na svaku sadnicu, a kad je najavljen mraz, ložio sam cijelu noć vatru po voćnjaku, koji se prostire na tri dunuma. Šteta je za sada minimalna i rod je već dobro oformljen - kaže Pejaković. 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da su na vrijeme upozorili voćare na mraz i savjetovali kako da zaštite voćnjake. Dodaju da je, osim područja Gradiške, stradala i prijedorska regija.    

- U banjalučkoj regiji niske temperature su kraće trajale, a u istočnom dijelu RS nije bilo znatnijeg mraza, osim na visokim planinskim područjima. Došlo je i do štete u malinjacima zbog snijega, ali to nije zabilježeno u većoj mjeri - rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Aleksandar Macanović.

Osiguranje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od ove godine ponovo sufinansira osiguranje poljoprivredne proizvodnje i to stočarske, voćarsko-vinogradarske, ratarske i povrtarske.

- Po tom osnovu Ministarstvo je izdvojilo 300.000 KM za 2016. godinu. Sufinansiramo do 50 odsto iznosa osiguranja, a proteklih godina nismo imali velikog interesovanja za ovaj vid osiguranja - rekao je Aleksandar Macanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana