Млијеко губи битку са сиром

Данијела Стоканић
Млијеко губи битку са сиром

Бањалука - Мљекарска индустрија у БиХ, с извозом који је у прошлој години био за 23.000 тона већи од увоза, забиљежила је рекордан суфицит у спољнотрговинској размјени, а највише домаћих производа нашло се на трпезама у Црној Гори, Хрватској и Македонији.

Показале су то анализе Спољнотрговинске коморе БиХ и УСАИД/ФАРМА два пројекта Шведске. Анализе су, међутим, показале да је структура размјене неповољна јер су се увозили скупљи производи, попут маслаца и сира, а извозили јефтинији, као што су млијеко и павлака, па је лани у коначници забиљежен дефицит од 66,5 милиона КМ.

Како су истакли у Спољнотрговинској комори БиХ, извоз млијека и млијечних производа лани је достигао 76 милиона КМ, што је за 12 одсто или 8,2 милиона КМ више у односу на годину раније. Додали су да је истовремено у сличном износу порастао и увоз, који је износио око 142 милиона КМ, тако да дефицит остаје непромијењен. 

- Већина извоза у прошлој години односи се на производе са ниском додатном вриједношћу. Ферментирани млијечни производи, укључујући јогурт, млаћеницу и сурутку чине 11 одсто укупног извоза, сир девет одсто, а маслац и млијечни намази два одсто - истакли су у Спољнотрговинској комори.

У структури увоза доминира сир са 52 одсто, слиједе млијеко и павлака са 20 одсто, јогурт и кефир са 18 одсто, те маслац и намази са десет одсто. Црна Гора је са 24 милиона КМ извоза и даље прво извозно тржиште БиХ, а Хрватска је, захваљујући расту извоза од 200 одсто у односу на 2016. годину, друго најважније тржиште, показале су анализе.

Иако су домаћи произвођачи сира у 2017. години забиљежили знатно повећање извоза, и то највише на тржиште Хрватске, Црне Горе и Србије, БиХ још увијек увози готово 11 пута више овог производа.

- Највише увозимо сир едамер по просјечној цијени од 6,39 КМ. Забрињавајући је и податак да смо увезли више од 1.200 тона свјежег сира у вриједности од готово седам милиона КМ - показују подаци.

Како истичу у Спољнотрговинској комори, цијене увозног сира често су толико ниске да доводе у питање његов квалитет, због чега би, како кажу, потрошачи више шансе требало да дају домаћим сиревима, који континуирано освајају награде на међународним такмичењима.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда РС Остоја Николић каже да је уочено повећање извоза млијека, које је све квалитетније.

- Међутим, о томе шта ће се извозити одлучују мљекаре, које млијеко откупљено од нас и прерађују - казао је Николић.

Додао је да је, иако је његова фарма, која производи екстра класу млијека, стављена на листу за извоз, зарада остала иста.

- Због тога са колегама фармерима настојим да са прерађивачима договорим да откупна цијена млијека буде усклађена са квалитетом - казао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана