Миодраг Живковић, аутор споменика на Сутјесци: Овај дио свијета неће доживјети државу као што је била Југославија

Миодраг Живковић, аутор споменика на Сутјесци: Овај дио свијета неће доживјети државу као што је била Југославија 13.02.2018 17:08 | Срна

Фоча - Чувени београдски вајар Миодраг Живковић, који је аутор низа познатих споменика из Другог свјетског рата, попут споменика на Сутјесци, Кадињачи и стријељаној дјеци у Крагујевцу, сматра да ће обичан човјек увијек поштовати тековине које ти споменици баштине и вриједности на којима је почивала некадашња Југославија.

Споменик на Сутјесци, који је изграђен 1971. године, након распада Југославије готово да је био заборављен, а једно вријеме се није обиљежавала ни годишњица те славне епопеје из Другог свјетског рата у којој је погинуло више од 7.000 југословенских родољуба.


Посљедњих година, све је више посјетилаца у Долини хероја, а споменик је постао инспирација умјетницима из читавог свијета.

"Када је у питању његова физичка будућност - он ће да опстане. Како ће се људи односити према споменику зависи од тих људи који ту живе у ближој околини или на оним просторима који су некада били једна држава. Мислим да ће обичан човјек то и даље носити у својој души, јер никада овај дио свијета неће доживјети да има такву државу какву смо ми имали", истиче Живковић, који и у деведесетој години живота ствара нова дјела.

Он се присјетио градње споменика Битке на Сутјесци, када је градилиште обишао Јосип Броз Тито.

"Једног дана ми долазе, а ја сам у радничком одијелу и чизмама, и кажу жЖиле, Тито долази, да се обучешж. Па, није дошао да види како сам обучен, него да види шта радимо", присјећа се Живковић.

Каже да би га Тито питао за новац и да је волио да разговара са радницима и да се информише о радовима, те да им је омогућио да добију инжињерску јединицу са великим булдожером.

"Тито је био презадовољан спомеником, а ја сам имао неограничену слободу да радим шта мислим да треба", каже Живковић.

Он истиче да је на отварању споменика било интересантно у друштву Тита, његове супруге Јованке, Бранка Микулића и Хамдије Поздерца.

"Имао сам једног фотографа из Фоче и дао сам му два фотоапарата. Једине слике које постоје са Титом на отварању споменика су те слике које ја имам. Некоме сам их дао, али су прелијепе", рекао је Живковић, који је данас посјетио Долину хероја.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица