Малине у хладњачама чекају цијену

Анита Јанковић Речевић
Малине у хладњачама чекају цијену

Бањалука - Берба прољећних сорти малине у Републици Српској при самом је крају, а произвођаче овог воћа и даље мучи неизвјесност, јер хладњачари, иако су преузели сав род, још нису одредили коначну откупну цијену.

Предсједник Удружења малинара "Виламет" из Братунца, Сребренице и Милића Љубиша Алемпић истиче да око 2.000 произвођача на подручју регије Бирач још нема никакву представу колика би могла бити откупна цијена овог воћа.

- Иако је 90 одсто прољећних сорти већ обрано и предато хладњачарима, а почиње и берба јесење малине, не знамо за шта смо радили цијелу годину. Посљедње двије-три године откупљивачи су нам саопштавали цијену до средине августа, па вјерујемо да ће тако бити и сада - прича Алемпић.

Додаје да малинари не желе стварати панику и предузимати никакве репресивне мјере јер се надају најбољем.

- Вјерујемо да ће хладњачари изаћи са коректном цијеном. Иако је наш став био да буду задржане лањске три и по марке по килограму, бићемо задовољни цијеном коју добију произвођачи у окружењу - навео је Алемпић и додао да је у Србији постигнут договор о цијени од око двије и по марке.

Власник хладњаче "Агро др" из Братунца Петко Ранкић каже да откупљивачи још не саопштавају цијену, јер ни сами не знају по којој вриједности ће извозити малину.

- Имамо понуду од Италијана од 1,5 евра, али то је сувише ниска цијена па за сада робу не продајемо и чекамо боље дане. Ипак, све су прилике да ћемо домаћим произвођачима исплаћивати између двије и двије и по марке по килограму - каже Ранкић и додаје да су хладњачари лани били у великом губитку, јер су превише плаћали род, те да ако исто ураде ове године, могу закључати хладњаче.

Од почетка бербе у ФБиХ многи малинари су протестима исказивали незадовољство ниском цијеном откупа од 1,50 КМ. Такви потези наговијестили су да је судбина ове некада перспективне пољопривредне гране у БиХ све неизвјеснија.

Стаје садња

Љубиша Алемпић каже да експанзија подизања малињака, која је била присутна посљедње три године, сваким даном јењава.

- Ове године се малина у РС није садила ни приближно као претходних година, а томе је кумовао пад откупне цијене. Осим што је ширење засада већ примјетно стало, очекујемо да ће дио малињака бити уништен, што ће смањити површине под овим воћем - рекао је Алепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана