Малешевић: Мала матура од школске 2021/2022. године

Срна
Малешевић: Мала матура од школске 2021/2022. године

Теслић - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић најавио је да ће мала матура у основним школама у Српској највјероватније бити уведена школске 2021/2022. године, а до тада ће се радити на уклањању евентуалних аномалија.

"Увођењем мале матуре покушавамо да стимулишемо ученике да се боре за знање, а не за оцјене", рекао је Малешевић, који у Теслићу присуствује округлом столу "Вредновање и развој васпитно-образовне установе".


Он је указао на значај овогодишњег семинара, на којем ће се директорима и педагозима, између осталог, пренијети сазнања о процесу реализације мале матуре, на бази информација и размјена искустава са Педагошким заводом из Србије.

"Нормално је да не можемо увести одједном малу матуру", истакао је Малешевић и додао да прије коначног увођења, које се очекује школске 2021/2022, претходе анализе.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је од ове године експериментално уведена мала матура у 21 основну школу у Српској, с тим да ће у осталих 166 школа и даље остати спољашње вредновање достигнућа из математике и српског језика.

"Планирали смо да крајем априла буде спољашње вредновање достигнућа у 166 школа и пробна мала матура у 21 школи, а око 10. јуна и експериментална мала матура у 21 школи", каже Дамјановић.

Он је подсјетио да су на сајту Републичког педагошког завода постављене збирке задатака из математике и српског језика.

Предсједник Друштва педагога Драго Бранковић рекао је да се данас завршава тродневна Девета зимска школа педагога и директора предшколских установа и основних школа, коју је оцијенио конструктивном и информативном.

Девета зимска школа отворена је 28. фебруара, на којој се разговара о три теме: "Васпитна улога васпитно-образовне установе", "Квалитет васпитно-образовног процеса" и "Подршка дјеци у ризику".

Школу организује Републички педагошки завод у сарадњи са Друштвом педагога Српске, а на семинар се пријавило 320 учесника из цијеле Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана