Локалне заједнице у РС режу број чиновника

nezavisne.com
Локалне заједнице у РС режу број чиновника

Бањалука, Требиње - Локалне заједнице у РС које имају превише запослених у градским, односно општинским управама углавном активно раде на смањењу њиховог броја, а рок до када треба да се ријеше прекобројних запослених и сведу их на "три запослена на 1.000 становника" је јул наредне године.

Од ступања нове законске регулативе прошло је годину и по дана, а истраживали смо у којој мјери су се локалне заједнице ангажовале да до предвиђеног рока број чиновника сведу на оптималан број предложен законском регулативом Министарства управе и локалне самоуправе РС.

Многе од њих активно су се ухватиле у коштац с овим проблемом и донијеле одређене мјере, а како су нам рекли у ресорном министарству, још није завршен регистар запослених у јединицама локалне самоуправе, након чега ће имати прецизне податке, али да су уочени позитивни помаци.

"На основу до сада прикупљених података евидентно је да се број запослених у јединицама локалне самоуправе не повећава, а да се тамо гдје су евидентирани проблеми активно ради на смањењу броја запослених", кажу у Министарству.

Рекордер по броју запослених је било Требиње, гдје је било више од 140 запослених вишка, а Лука Петровић, градоначелник, рекао је за "Независне" да они настоје испоштовати предвиђени рок и покренули су низ иницијатива те знатно смањили тај број.

Како истиче, прије свега тражили су алтернативне послове у приватном сектору, прерасподјелу радника у друге установе, те давали стимулативне отпремнине.

"На крају ћемо видјети укупно стање и до половине 2019. године мислим да ћемо доћи до 130 радника, ако не буде измјена закона. Затекли смо 334 радника, а сада имамо 235 запослених. Тражили смо измјене за допуне закона у смислу да градови могу имати до 20 одсто више радника због већег обима посла и то ће ићи у скупштинску процедуру, па ћемо видјети", рекао је Петровић.

Према ранијим прелиминарним списковима општина, највише прекобројних радника имали су Билећа, Требиње, Гацко, Кнежево, Козарска Дубица, Лопаре, Нови Град, Рогатица, Прњавор, Угљевик, Фоча, Крупа на Уни, Љубиње, Оштра Лука, Осмаци, Ново Горажде и Соколац.

У општини Билећа управа броји око 150 радника, а према броју становника потребно је да их има тридесетак.

Како је кратко рекао за "Независне" Миљан Алексић, начелник општине, по питању вишка радника још нису радили ништа јер сами нису у могућности да ријеше овај проблем.

Иначе, циљ законске одредбе је да се спријечи прекомјерно запошљавање у јединицама локалне самоуправе, а акценат је стављен на природни одлив, односно одлазак запослених у пензију, преквалификацију и слично, а управо природним одливом у Кнежеву се надају да ће се ријешити одређеног броја вишка радника.

"Кнежево има 48 радника на неодређено, а одласком у пензију до наредне године остаће прекобројно осам радника", рекао је Горан Боројевић, начелник Кнежева, које такође има вишка радника у општинској управи.

Како је раније рекао Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, одредба "три запослена на 1.000 становника" на Бањалуку не може да се примијени, те да су и они као локална заједница тражили измјену закона.

Тврди да су спорни улазни подаци, посебно пописни, који показују да у Бањалуци живи 180.000 становника, а поручио је "да је бројка од 195.000 Бањалучана само с правом гласа довољан доказ да се размисли о том законском рјешењу".

"Тражимо да се ради на измјени улазних података или на некој другој методологији обрачуна", раније је рекао Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана