Ледене грудве засуле куће и аутомобиле

Милијана Латиновић
Ледене грудве засуле куће и аутомобиле

Бањалука - Све што смо мукотрпно годинама стварали огромне кугле леда уништиле су за неколико тренутака. Нисам била свјесна шта нас је снашло, баш као да су гранате падале по крову, све је полупано, ниједан цријеп није остао, ауто је слупан, а пластеник и башта уништени.

Испричала је ово мјештанка бањалучког приградског насеља Мишин Хан, Петра Вујиновић, чије је домаћинство у суботу у послијеподневним сатима уништио лед величине тениске лоптице који је падао непуних 20 минута.

- Не памтим овако јако невријеме. Пуцало је на све стране. Снаха је била са троје дјеце на спрату, мислила сам да неће живи остати кад је цигла почела пуцати. Старијег унука коме су четири године нисмо могли утјешити колико је плакао. Ока нисмо склопили цијелу ноћ. Прокисло је у дјечију собу. Не знам како ни од чега ћемо живјети - кроз сузе је испричала Вујиновићева, која је са породицом прије 23 године избјегла из Травника.

Иста судбина задесила је и Петрину јетрву Анђу Вујиновић, која каже да је за неколико минута све уништено, кров на кући, помоћним објектима, баште, све је пропало.

- Ноћ смо провели под ведрим небом - рекла је Анђа и додала да је најважније да није било људских жртава.

Полупани црепови, уништене јабуке и шљиве, које су ове године родиле као никада до сада, застрашујући су призор готово у сваком дворишту у овом насељу. Лед је уништио и домаћинство и фарму породице Сукара.

- Уништено је пет објеката, 20 дунума кукуруза и пластеник. Прокисле су штале. Нико од надлежних још није дошао ни да види колику је штету овај народ претрпио - казао је Ново Сукара.

Из Градске управе Бањалука јуче је саопштено да је у олујном невремену оштећено око 200 објеката на подручју града, те да ће у четири приградска насеља бити процијењена штета на домаћинствима. Шеф градског Одсјека за цивилну заштиту Младен Ћућун рекао је да ће урадити прелиминарну процјену штете и заштитити објекте од даљих оштећења с обзиром на то се и у наредним данима могу очекивати падавине.

Он је додао да је највећим дијелом ријеч о оштећењу кровова, полупаним прозорима и оштећеним фасадама. У Градској управи кажу да ће на основу извјештаја Цивилне заштите у наредним данима формирати комисије за процјену штете.

Послије непроспаване ноћи за мјештане Мишиног Хана јуче није било предаха. Ужурбано су скидали уништени цријеп и куће прекривали најлонима, стрепећи да би сиви облаци који су прекрили небо могли донијети нову олују.

  • Трудимо се бар да заштитимо оно што се сачувати може. Пред нама је још једна бесана ноћ, јер ништа друго нам није преостало него да са невјерицом гледамо у небо надајући се да поново неће пасти киша, која би уништила све и у кућама - казали су мјештани.

Преплашени возачи

Снажно невријеме праћено градом у суботу је захватило и Приједор. Улице су због обилне кише биле поплављене и прекривене комадима леда, а јак вјетар је носио гране.

У тренутку када је олуја почела возачи који су се затекли  на магистралном путу Бањалука - Приједор преживјели су прави хорор док су беспомоћно гледали како им ледене грудве разбијају шајбе и лимарију на возилима.

Забрана испаљивања ракета

У “Противградној превентиви РС” кажу да су у суботу на подручју Бањалуке, Приједора, Лакташа и Прњавора испаљене 64 противградне ракете.

- Забране за дејство онемогућиле су да се у потпуности искористе сва расположива средства с циљем умањења штете од града, те су биле пресудне за појаву изузетно крупног града - навели су у овом предузећу и додали да је дјеловано на веома јак облак који је пун града ушао на подручје Приједора, али да је послије испаљених 25 ракета контрола лета забранила даља дејства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана