Кроз Гламочане без препрека од понедјељка

Милијана Латиновић
Кроз Гламочане без препрека од понедјељка

Бањалука - Уклањање илегалних наплатних кућица на магистралном путу Бањалука - Клашнице је у завршној фази и од понедјељка ће на овој дионици бити успостављен режим саобраћаја без ограничења.

Уклањање наплатних кућица, које су прије неколико година непрописно постављене у Гламочанима, почело је средином јула, а рок за завршетак радова био је 45 радних дана. Посао је повјерен конзорцијуму који чине "Козарапутеви", "Приједорпутеви" и "ДОС електро".

У предузећу "Путеви Републике Српске" кажу да ће сви радови на путу Бањалука - Клашнице бити завршени до краја ове седмице.

- Потешкоће у вези са завршетком радова јавиле су се због проблема обезбјеђења саобраћајне опреме и сигнализације која је у складу са пројектном документацијом - навели су у "Путевима".

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић истакао је да га је овај проблем дочекао на почетку мандата.

- Рјешење за илегално постављене кућице тражило се безуспјешно годинама и добро је да је та прича коначно завршена.  Било је много потешкоћа, од расписивања тендера до жалби. Кућице су и постављене мимо законских прописа и без сагласности министарства, о чему је била покренута и истрага, али нам је епилог свима добро познат. Нико није одговарао за те пропусте - рекао је Трнинић. 

Вијест о завршетку саге о наплатним кућицама у Гламочанима које су донијеле само проблеме, а никакву корист, обрадовала је и возаче у Српској, који кажу да није било безбједно возити овом дионицом ни за вријеме њиховог уклањања.

- Ово ће бити велико олакшање јер су препреке, због извођења радова, угрожавале безбједност у саобраћају. Сигнализација је била постављена, али свако мало су се мијењали правци којим возачи иду, а и путања је била поприлично уска, што је посебно ноћу стварало проблем - рекла је Дервенћанка Ведрана К.

Наплатне кућице су постављене 2013. године у вријеме док је на челу "Путева РС" био Недељко Кнежевић. Проблем је настао јер су постављене на магистралном путу М-16, Бањалука - Клашнице, а не на аутопуту. Због тога никада нису пуштене у функцију и нису донијеле ни марку прихода.

Из Министарства саобраћаја и веза РС тврдили су да "Путевима" никада нису дали сагласност за постављање кућица на тој локацији, јер путарину није могуће наплаћивати на магистралном путу. Из "Путева" су, међутим, негирали те тврдње, истичући да су поступали на основу налога Министарства саобраћаја и веза и Владе РС.

Овај случај испитивали су и истражни органи, а полицијска истрага резултовала је подношењем извјештаја тужилаштву о почињеном кривичном дјелу против некадашњих челника "Путева РС" Недељка Кнежевића, Младена Лазендића, Слободана Удовчића и Мирослава Јанковића. Окружно тужилаштво у Бањалуци наставило је истрагу у оквиру које су саслушани сви актери у овом случају, а епилог је био - обустављање истраге.

"Путеви РС" су изградњу кућица у Гламочанима платили 2,10 милиона марака, а за њихово уклањање 1,56 милиона, иако  никада ничему нису користиле, осим што су ометале саобраћај и неријетко биле узрок саобраћајних несрећа на том дијелу пута.

Безбједност саобраћаја

Према ранијим подацима Министарства унутрашњих послова РС, на мјесту на којем су се налазиле наплатне кућице било је 49 саобраћајних несрећа, међу којима и оних са смртним исходом. Иако је наведено да је у тим случајевима била појединачна кривица учесника у саобраћају, у Агенцији за безбједност саобраћаја РС истичу да је добро да су кућице уклоњене јер су представљале једно од опасних мјеста у саобраћају.

- Кућице су представљале препреку за учеснике у саобраћају, па нису биле ријетке ни саобраћајне несреће на том мјесту. Добро је да је то напокон ријешено и да је санирано једно опасно мјесто - рекао је директор Агенције Милија Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана