Криминалци се селе на интернет

Ведрана Кулага
Криминалци се селе на интернет

Бањалука - Високотехнолошки криминалитет узима све више маха у Српској, што потврђују најновији подаци Министарства унутрашњих послова РС, према којима је лани забиљежено дупло више кривичних дјела из те области у односу на претходну годину.

Евидентирани случајеви кривичних дјела високотехнолошког криминалитета наведени су у извјештају о раду МУП-а РС за 2016. годину, који би требало да буде разматран наредне седмице на сједници Народне скупштине РС. У Српској је, према тим подацима, евидентирано 18 кривичних дјела из области високотехнолошког криминалитета, што је дупло више у односу на 2015. годину, када је откривено девет.

Полиција је тужилаштвима прошле године прослиједила 11 извјештаја, што је за 83,3 одсто више него претходне године. Њима је обухваћено 20 особа, што такође представља знатно повећање у односу на 2015. годину када је пријављено 11.

У МУП-у РС су нагласили да високотехнолошки криминалитет постаје један од најопаснијих видова криминалитета због све веће присутности у свим институцијама друштва, отежаног начина откривања и доказивања, посљедица које изазива, повезаности са најтежим облицима криминала и кракова који воде ка иностранству.

- Најзаступљенија кривична дјела су рачунарске преваре, искориштавање дјеце и малољетника за порнографију, израда и уношење рачунарских вируса, неовлашћен приступ заштићеном рачунару, рачунарској и телекомуникационој мрежи и електронској обради података, рачунарска саботажа и фалсификовање кредитних и картица за безготовинско плаћање - нагласили су у МУП-у РС.

С циљем откривања, расвјетљавања, спречавања и доказивања кривичних дјела високотехнолошког криминалитета, односно дјела у којима су као средства коришћени рачунари и интернет, припадници МУП-а су, између осталих, спровели акције под кодним називима "Предатор", "Секретаријат", "Посланик", "Анекс" и "Одисеј".

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић је нагласио да је високотехнолошки криминалитет у свијету све израженији и да тај тренд слиједе и наши простори.

- Он може да изазове велику штету, а напори надлежних у РС да то спријече су евидентни кроз остварене резултате. МУП има организацијску јединицу која се бавим истрагама ове врсте кривичних дијела и она даје резултате - рекао је Ћеранић.

Стратегија и сарадња

У МУП-у РС истичу да су поред оперативних мјера пружали сталну стручно-специјалистичку подршку полицијским агенцијама из окружења и међународним полицијским организацијама с циљем проналажења и откривања мрежа заражених рачунара.

- Израда стратегије сајбер безбједности РС је у току, а реализоване су и обавезе у складу са Конвенцијом Савјета Европе о сајбер криминалу, који се односи на међународну правну помоћ и хитне поступке - нагласили су у МУП-у који је у 2016. години добио захвалницу од америчког ФБИ за сарадњу и допринос у међународним акцијама спречавања високотехнолошког криминалитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана