Korida i stihovi Kočiću u čast

Anita Janković
Korida i stihovi Kočiću u čast

Banjaluka - Predstavom "Sa planine i ispod planine" i dodjelom priznanja Zavičajnog društva "Zmijanje" svečano je zatvoren 50. jubilarni Kočićev zbor.

Priznanja Zavičajnog društva "Zmijanje" dodijeljena su prosvjetnoj radnici u penziji koja je zmijanjskim vezom "izvezla" tri svoje knjige o Zmijanju i njegovoj kulturnoj baštini Grozdi Regodić, bivšem gradonačelniku Banjaluke Dragoljubu Davidoviću i predsjedniku Izvršnog odbora Zavičajnog društva "Zmijanje" Dragutinu Iliću.


Plakete su dodijeljene svim dosadašnjim predsjednicima organizacionih odbora Kočićevog zbora, odnosno predsjednicima Vlade koji su bili na čelu organizacionog odbora - Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović i Aleksandru Džombiću, koje su ovom prilikom primili njihovi izaslanici.

Osim 24 plakete, dodijeljene su i 23 zahvalnice institucijama, između ostalih Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu, Udruženju književnika Srbije, kao i komunalnim službama koje su pomogle u održavanju zbora.

Pored niza kulturno-zabavnih manifestacija služen je parastos i položeni su vijenci na spomenik palim borcima.

Ispred rodne kuće pisca i narodnog tribuna održana je književna manifestacija "Kočiću u čast", u okviru koje je "Kočićevu nagradu" za životno djelo dobio književnik Zoran Kostić, dok je nagrada "Zmijanjče" uručena đaku OŠ "Sveti Sava" iz Gradiške Aleksandri Mrakić.

Centralnoj manifestaciji prisustvovao je i predsjednik RS Milorad Dodik istakavši važnost posjećivanja Kočićevog zbora jer ovaj pisac simbolizuje vjekovnu borbu za slobodu.

- Okupili smo se na Kočićevom zboru da bismo obilježili njegovu borbu za slobodu koja je ključna riječ u srpskom narodu kroz istoriju za koju su se borili državnici, književnici i običan narod - rekao je Dodik.

On je dodao da se Kočićev zbor održava već 50 godina, a od toga 24 godine otkako postoji Srpska.

- Saborovali smo i u ratnom periodu, osim one godine kada je ovaj dio bio pod okupacijom - istakao je Dodik.

On je naglasio da je ono što je Kočić pisao prisutno i danas, a to je borba za slobodu srpskog naroda u BiH.

- Kočićeva misao prisutna je i kroz nametnuto pravosuđe koje sudi Srbima bili krivi ili ne, koje progoni srpsku nacionalnu elitu i srpski poriv - rekao je Dodik.

Predsjednik Organizacionog odbora 50. Kočićevog zbora Nedeljko Čubrilović je rekao da je zboru poseban pečat dala promocija zmijanjskog veza koji je uvršten u kulturnu baštinu Uneska. Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da masovno okupljanje na zboru govori o snazi Kočićevog imena i djela koji povezuju srpske prostore, ljude, duhovnost i književnost. Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Vlade RS, Gradske uprave Banjaluka i mnogi drugi gosti iz javnog života.

Najveću zainteresovanost posjetilaca privukla je tradicionalna borba bikova za nagradu "Jablan". 

Jovo Vođović-Duman iz sela Bjelajce kod Mrkonjić Grada, juče je na Manjaču doveo četiri vola.

- Sva četiri bika nastupaju u teškoj kategoriji. Moj bik je strah i trepet za sve bikove. Težak je 1.100 kilograma i osvojio je sve što je mogao. Trenutno najjači bik u BiH - kaže Vođović.

Predsjednik Komisije za bodljavinu bikova i sportska nadmetanja Dušan Savanović kaže da se takmiči 16 bikova.

- Vlasnik čiji bik osvoji prvo mjesto u teškoj kategoriji dobiće 2.000 maraka dok će drugoplasirani osvojiti 1.000. U srednjoj kategoriji za pobjedničkog bika pripremljena je nagrada od 1.600 maraka dok će vlasnik čiji bik osvoji drugo mjesto dobiti 700 - rekao je Savanović.

Poštanska marka

Pošte Srpske su u čast jubilarnog 50. "Kočićevog zbora" izdale poštansku markicu koja će biti plasirana filatelistima širom svijeta. Markica je štampana u tiražu od 15.000 primjeraka kako bi ostavila trajni zapis o kulturnoj baštini Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana