Казне вратиле у клупе 370 бахатих возача

Данијела Стоканић
Казне вратиле у клупе 370 бахатих возача

Бањалука - Да несавјесни возачи у Српској упркос високим казнама и даље не поштују саобраћајне прописе, најбоље свједочи податак да је због прикупљених најмање седам казнених бодова лани на предавање упућено 370 возача, што је за чак 140 више него у години раније.

На предавање о посљедицама непоштовања саобраћајних прописа прошле године јавила се само трећина возача које је полиција упутила да "обнове знање", због чега је велики број њих остао без возачке дозволе.

Судећи према подацима из претходних година, на ова предавања од 2014. године, када је правилник који регулише организацију предавања или поновне провјере познавања прописа о безбједности саобраћаја ступио на снагу, највише возача упућено је лани.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, од 370 возача предавања је лани одслушало свега 136 њих.

У МУП-у РС истакли су да се велики број возача, упркос позивима полиције, није одазвао предавању, због чега им је привремено одузета возачка дозвола.

- Возачка дозвола је лани привремено одузета од 220 возача који се нису одазвали на предавање или нису приложили доказ о плаћеним трошковима за присуство предавању - објаснили су у МУП-у РС.

Период одузимања возачке дозволе, нагласили су у МУП-у РС, траје све док не буде достављена потврда о одслушаном предавању или доказ да је возач задовољио на провјери познавања саобраћајних прописа.

- Прописано је да се казнени бодови могу изрећи возачу који у вријеме извршења прекршаја посједује возачку дозволу издату у БиХ - подсјетили су у МУП-у РС.

Како је наведено у правилнику, казнени бодови за саобраћајне прекршаје застаријевају послије годину, односно бришу се из базе. Тај период се рачуна од тренутка када возачима буде уручен налог за почињене прекршаје.

С обзиром на то да ни ригорозније казне нису утицале на бахате возаче, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић сматра да у четвороточкаше, чији су возачи познати по јурњави, треба да буде уграђен уређај за ограничивање брзине.

- У протекле три године константно расте број оних који возилима управљају под дејством алкохола и оних који прекорачују брзину. Та два елемента су најчешће укључена у кажњавање и скупљање негативних бодова. Тај тренд се наставља упркос драстично повећаним казнама, које су требале дестимулативно да утичу на несавјесне возаче - казао је Јаћимовић.

Додао је да је значајно повећан степен ненаплативости казни, па возачи у Српској закључно са 31. децембром 2017. године дугују 42 милиона КМ.

- Надлежни хитно морају нешто да предузму о питању несавјесних возача, јер повећањем казни очигледно није постигнут жељени ефекат - казао је Јаћимовић.

Према његовим ријечима, постоје разни уређаји који би ограничили несавјесне возаче, између осталог, онемогућили их да возе ако се у возилу осјети мирис алкохола.

- Осим тога, требало би увести и чешће, а изненадне полицијске контроле. То су све ствари које се раде у Њемачкој, Шведској, Норвешкој и другим земљама. Они су такође видјели да саме казне неће ријешити проблем - истакао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана