Kampanja “»Građani i novinari zajedno u borbi za istinu«”

Srna
Kampanja “»Građani i novinari zajedno u borbi za istinu«”

Sarajevo - Savjet za štampu u BiH, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH, povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, u 29 gradova u BiH organizovao je javnu kampanju “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”.

Cilj kampanje je animiranje građana da koriste građansko pravo i šalju žalbe Savjetu za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje.

Kampanja je organizovana i radi informisanja o stanju medijskih /ne/sloboda u BiH i o činjenici da konstantno ugrožavanje sloboda izražavanja i informisanja predstavlja povredu osnovnih ljudskih prava na istinito i pravovremeno izvještavanje.

Savjet za štampu u BiH saopštio je ranije da je prošle godine primio 875, a od početka 2015. godine 79 žalbi građana na izvještavanje štampe i onlajn medija, od čega se 11 žalbi odnosi na komentare posjetilaca internet portala.

Od ukupnog broja, 40 žalbi je riješeno samoregulacijom, tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana