Izvoz mlijeka do kraja avgusta

M. Č.
Izvoz mlijeka do kraja avgusta

Banjaluka - Kancelarija za hranu i veterinarstvo BiH poslala je Evropskoj komisiji listu na kojoj se nalaze četiri mljekare koje ispunjavaju uslove za izvoz u EU, koji bi trebalo da bude odobren do kraja avgusta.

Direktor Kancelarije za hranu i veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je "Glasu Srpske" da se na listi nalaze "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, "Megle" iz Bihaća, Livanjska mljekara i sarajevski "Milkos".

- Ta lista bi trebalo da bude proslijeđena svim članicama EU na potvrđivanje, a kako su nam rekli, najdalje do kraja avgusta ove mljekare bi trebalo da se nađu na listi onih kojima je odobren izvoz u EU - rekao je Kalaba.

Kazao je da mljekare "Cot" i "Puđa" iz Livna, kod kojih su otkriveni određeni nedostaci, još nisu riješile te probleme, zbog čega se nisu našle na listi.

- Čim otklone te nedostatke biće uvrštene na listu - istakao je Kalaba.

BiH je krajem juna dobila dozvolu za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, ali posao nije završen, jer BiH narednih mjeseci mora da usvoji tri ključna zakona iz ove oblasti - o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Predstavnici evropske Kancelarije za hranu i veterinarstvo ponovo će doći u BiH 2016. godine, da bi provjerili da li je ispunjeno sve na šta se BiH obavezala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana