ИРБ: Ниже камате за стамбене кредите, годишња уштеда и до 160 КМ

РТРС
ИРБ: Ниже камате за стамбене кредите, годишња уштеда и до 160 КМ

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка Републике Српске почела је да примјењује одлуку о нижим каматним стопама за кориснике стамбених кредита. Тако ће мјесечне рате бити умањене за нове, али и 10.000 тренутних корисника.

Свака уштеђена марка добро је дошла. С тим је сагласан и Младен Бугонић, који је корисник ИРБ стамбеног кредита нешто дуже од четири године. Са супругом је дигао кредит по субвенционисаној каматној стопи за високообразоване младе брачне парове. Новом одлуком ИРБ-а, њихова камата је смањена са 4,3 на 4,0 одсто.

“Рата је била нешто мања од 622 КМ мјесечно. Сада је око 608, што је, дакле, неких 14 до 15 КМ мање мјесечно за рату. У ситуацији која је поприлично економски неповољна, свако смањење издатака је повољно. Штавише, пожељно за било који кућни буџет”, каже Бугонић.

На годишњем нивоу ова ће породица уштедити и до 160 КМ, а до краја отплате у џепу ће сачувати и до 2.370 КМ.

Добра је информација и та да се одлука ИРБ-а о смањењу каматне стопе односи и на нове и на раније кориснике стамбених кредита, а умањена каматна стопа остаје фиксна до краја отплате, без обзира на пораст ЕУРИБОРА и друга кретања на тржишту.

Нове каматне стопе посебно ће осјетити они који припадају првој, општој групи, гдје се камата и са шест одсто спушта на 4,2 одсто, што годишњу уштеду претвара и у више стотина КМ. За групу један је предвиђена камата од четири одсто, док је за бенефицирану групу одређено 3,6 одсто.

Продужење рока отплате на 25 година, још је једна могућност нових измјена ИРБ-а Српске, под условом да је каматна стопа нешто виша.

Нове одлуке ИРБ-а неће утицати на субвенције за стамбене кредите ИРБ-а младим брачним паровима Министарства породице, омладине и спорта Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана