Хоспитализовано 19 обољелих од морбила, дневно се јави 15 заражених

Срна
Хоспитализовано 19 обољелих од морбила, дневно се јави 15 заражених

Сарајево - У Клиничком центру Универзитета Сарајево у посљедња три дана хоспитализовано је 19 обољелих од морбила, а дневно на Инфективној клиници овог центра буде прегледано више од 15 пацијената заражених морбилима, преноси сарајевски портал “Кликс”, наводећи да је ријеч о незваничним подацима.

Исти извор пише да је беба, која је од средине прошле седмице у тешком стању, прикључена на распиратор на одјељењу Педијатрије.

Представници Владе Кантона Сарајево, који су прије два дана поручили да прате ситуацију, истичу да број обољелих свакодневно расте, те су позвали родитеље да вакцинишу дјецу да би комплетно становништво било заштићено.

Кантонални министар здравства Амела Софић рекла је да међу обољелима доминира старосна структура дјеце од двије до пет година, а да је забрињавајуће што је 20 одсто обољеле дјеце млађе од једне године.

“Ријеч је о проблему ниског обухвата имунизације који према стандардима Свјетске здравствене организације треба бити изнад 95 одсти да бисмо створили колективни имунитет и спријечили епидемије”, објаснила је Софићева.

Морбиле су заразна болест која се преноси капљичним путем, из носа, уста или грла заражене особе. Могуће су компликације као што су упала ува, упала плућа и слично.

Седмомјесечна дјевојчица обољела од морбила, са тешким плућним компликацијама, умрла је у петак на Клиници за педијатрију сарајевског клиничког центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана