Годишњица страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја

Снежана Тасић
Годишњица страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја

СAНСКИ МОСТ - Полагањем вијенаца и парастосом у цркви Светих апостола Петра и Павла на Шушњару у Санском Мосту јуче је обиљежена 70. годишњица страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја које су у љето 1941. године убиле јединице Независне Државе Хрватске (НДХ).

Литургију и помен за страдале предводио је епископ бихаћко-петровачки Хризостом, који је у обраћању окупљенима поручио да су ране овог злочина и послије седам деценија свјеже и да једнако боле.

- Ово је злочин који је наређен из самог врха злочиначке творевине НДХ и о томе постоје писана документа. Ово је мјесто гдје се догодио геноцид који свједочи о политици коју је НДХ водила с намјером да уништи Србе на овим просторима - истакао је владика Хризостом.

Он је подсјетио на познату политику НДХ према Србима да се трећина убије, трећина протјера, а трећина покатоличи.

- Упркос злочину и геноциду, српски народ је опстао на овим просторима и ми данас свједочимо о једном страшном времену за које желимо да се никад и никоме не понови. Ове хумке нас опомињу да памтимо и опомињемо - рекао је Хризостом.

И ове године је са Шушњара упућен позив властима у Санском Мосту и Унско-санском кантону да заштите спомен-комплекс од даљег уништавања и пропадања.

Начелник општине Оштра Лука Дрена Куриџа истакла је да се сваке године на овом мјесту одаје дужна пошта невиним жртвама усташког терора с циљем објелодањивања истине о броју страдалих који се стално минимизира.

- Прошло је од тада 70 година, али није касно да се у јавности изнесу прави подаци о броју страдалих санских Срба, Јевреја и Рома - казала је Куриџа.

Обиљежавању су присуствовали и изасланик Јеврејске заједнице у БиХ Дарио Aтијас, шеф кабинета предсједника РС Драшко Милиновић, начелници општина Приједор и Оштра Лука, као и бројне делегације општинских одбора и удружења.

Књижевни сусрети

У оквиру "Илинданских свечаности" у Оштрој Луци су и ове године одржани књижевни сусрети.

Здравко Кецман за књигу пјесама "Кућне ствари" добио је награду "Шушњар" која се додјељује за отаџбинске теме у српској књижевности, а Горан Дакић за роман "Даљ" овјенчан је "Словом Подгрмеча". Представљен је други зборник са четрдесетак свједочења преживјелих која су сакупљена на лани одржаном другом округлом столу "Шушњар 41".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана