Годишњица страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја

Годишњица страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја 02.08.2011 22:00 | Снежана Тасић

СAНСКИ МОСТ - Полагањем вијенаца и парастосом у цркви Светих апостола Петра и Павла на Шушњару у Санском Мосту јуче је обиљежена 70. годишњица страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја које су у љето 1941. године убиле јединице Независне Државе Хрватске (НДХ).

Литургију и помен за страдале предводио је епископ бихаћко-петровачки Хризостом, који је у обраћању окупљенима поручио да су ране овог злочина и послије седам деценија свјеже и да једнако боле.

- Ово је злочин који је наређен из самог врха злочиначке творевине НДХ и о томе постоје писана документа. Ово је мјесто гдје се догодио геноцид који свједочи о политици коју је НДХ водила с намјером да уништи Србе на овим просторима - истакао је владика Хризостом.

Он је подсјетио на познату политику НДХ према Србима да се трећина убије, трећина протјера, а трећина покатоличи.

- Упркос злочину и геноциду, српски народ је опстао на овим просторима и ми данас свједочимо о једном страшном времену за које желимо да се никад и никоме не понови. Ове хумке нас опомињу да памтимо и опомињемо - рекао је Хризостом.

И ове године је са Шушњара упућен позив властима у Санском Мосту и Унско-санском кантону да заштите спомен-комплекс од даљег уништавања и пропадања.

Начелник општине Оштра Лука Дрена Куриџа истакла је да се сваке године на овом мјесту одаје дужна пошта невиним жртвама усташког терора с циљем објелодањивања истине о броју страдалих који се стално минимизира.

- Прошло је од тада 70 година, али није касно да се у јавности изнесу прави подаци о броју страдалих санских Срба, Јевреја и Рома - казала је Куриџа.

Обиљежавању су присуствовали и изасланик Јеврејске заједнице у БиХ Дарио Aтијас, шеф кабинета предсједника РС Драшко Милиновић, начелници општина Приједор и Оштра Лука, као и бројне делегације општинских одбора и удружења.

Књижевни сусрети

У оквиру "Илинданских свечаности" у Оштрој Луци су и ове године одржани књижевни сусрети.

Здравко Кецман за књигу пјесама "Кућне ствари" добио је награду "Шушњар" која се додјељује за отаџбинске теме у српској књижевности, а Горан Дакић за роман "Даљ" овјенчан је "Словом Подгрмеча". Представљен је други зборник са четрдесетак свједочења преживјелих која су сакупљена на лани одржаном другом округлом столу "Шушњар 41".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица