Газдама дража главобоља од ситних трошкова

Данијела Стоканић
Газдама дража главобоља од ситних трошкова

Бањалука - Станодавци како би избјегли плаћање пореза, а подстанари у страху да им газде не запапре кирију, махом бјеже од склапања уговора о закупу стана, отварајући тако простор за безброј неразјашњених ситуација и конфликата.

Иако су према закону сви који издају станове или пословне просторе у закуп другим лицима обавезни да поднесу пореску пријаву за порез на доходак од капитала, тога се мало ко придржава. Станови се обично издају без много питања, а цијене кирије одређују без икаквих правила. Уговори о закупу помињу се тек када се нека од страна осјети оштећеном.

Соња Бркић, која је прије неколико година у Бањалуку дошла да студира, каже да је у свом подстанарском стажу прошла "сито и решето" и то све због неразјашњених ствари са газдама.

- Више пута су моји родитељи од власника станова тражили да потпишемо уговор о закупу стана, међутим, нико од њих то није желио да уради, наводећи низ разлога. Између осталог, пријетили су и већом киријом - казала је Бркићева.

Из тога су, додаје, произлазиле многе неугодне ситуације.

- Газдарица једног стана, који је био у склопу куће, искључила ми је гријање у децембру, јер је вани било сунчано. Осим тога, у другом стану, који је био комплетно намјештен, послије неколико дана мог становања газдарица ми је однијела фрижидер, под изговором да јој је потребан јер се овај уређај покварио у њеној кући - испричала је Бркићева, додајући да ових ситуација не би било да је имала потписан уговор са газдама.

Станодавац из Приједора, који није желио да му објавимо име, каже да никад с подстанарима није потписивао уговор, јер то изискује и времена и новца. 

- Са подстанарима се договорим све у четири ока и то је то. До сада никад нисам имао проблема с њима. Ако одлучним да повећам кирију или било шта друго, подстанара обавијестим мјесец прије, тако да ако му се не свиђа, може тражити други стан - рекао је овај Приједорчанин.

Да је јако мало интересовање станодаваца за потписивање уговора са подстанарима потврдила је и предсједница Нотарске коморе РС Слада Ивелић.

- Потписивањем уговора подстанари, али и станодавци заштићени су од разних ризика - рекла је Ивелић.

Према подацима Пореске управе РС, у 2016. години наплаћено је 8,93 милиона марака пореза на доходак од капитала, док је у првих осам мјесеци 2017. године по истом основу наплаћено 5,99 милиона.

- На остварени доходак од закупа или подзакупа покретне и непокретне имовине плаћа се порез по стопи од десет одсто, без обзира на то да ли се ради о издавању имовине за становање или пословног простора - казали су у Пореској управи.

Непотписивање уговора доноси проблеме за обје стране

ПОДСТАНАРИ

*Станодавци могу када пожеле повећати кирију

*Могу и мијењати услове које су поставили подстанарима

*Дозвољено је и да подстанарима откажу стан без остављања разумног рока за исељење

СТАНОДАВЦИ

*Станодавци се сусрећу с безобзирним подстанарима који не желе напустити стан, праве материјалну штету и узнемиравају комшије

*У ситуацијама када подстанари праве проблеме у стамбеним зградама, најчешће су власници стана они који плаћају штету и казне, те одговарају за кривична дјела ометања кућног реда и мира

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана