Економисти и правници школују се за биро

Анита Јанковић-Речевић
Економисти и правници школују се за биро

Бањалука - Свршени средњошколци у Српској који ових дана бирају жељени факултет морају бити веома мудри при одабиру занимања јер често високо образовање не гарантује посао, што најбоље знају правници, економисти и они који су се школовали за наставника разредне наставе јер су управо они најбројнији на евиденцији незапослених.

Одлука о избору будућег занимања је једна од најважнијих у животу, а стручњаци упозоравају младе који желе посао одмах по завршетку школовања да бирају професије према својим способностима и потребама тржишта рада.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, на крају априла ове године у БиХ је без посла било 458.355 грађана, а међу онима са факултетом највише је било дипломираних правника и економиста, њих 12.095. Само у РС посао је у априлу чекало 3.142 финансијских радника и дипломираних економиста, као и 1.680 правника.

Према подацима Агенције, међу најбројнијим са високом стручном спремом на евиденцији незапослених у Српској су и наставници разредне наставе, а с том дипломом посао је тражило њих 673. 

Доћи до запослења није лако ни онима са средњом школом,  а најбројнији међу њима на листама незапослених су економски техничари, механичари и машинци, свршени гимназијалци, електричари и енергетичари, те здравствени радници.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је, осим недовољног броја нових радних мјеста, један од кључних разлога гомилања незапослених са појединим факултетским дипломама лоша уписна политика.

- Млади заједно са родитељима прије него што одаберу жељени факултет треба да оду до Завода за запошљавање и виде којег кадра има много, а којег мало и тиме да се воде. Међутим, с обзиром на то да свако бира по личном нахођењу, друштво дјелује попут раштиманог оркестра. Бацамо велики новац на образовање те дјеце, а они касније немају шта да раде - рекао је Павловић и додао да по питању избора занимања влада велики немар у институцијама образовања.

Да је лош избор факултета често “карта” за дугогодишње чекање на бироу слаже се и предсједник Уније студената РС Милан Милишић, који будућим бруцошима савјетује да буду пажљивији приликом избора студија.

  • Важно је да млади изаберу професију коју воле и за коју имају одређене предиспозиције, те да обрате пажњу да ли је то занимање усклађено са потребама тржишта рада. Надам се да ће у будућности ресорно министарство и факултети уписну политику ускладити са пословима који се нуде - рекао је Милишић.

Најбројнија занимања на евиденцији незапослених у РС

Висока стручна спрема 

финансијски радници и економисти                3.142

правници                                                          1.680

педагози и андрагози - разредна настава            673

Средња стручна спрема                                               

финансијски радници и економисти                  6.325

механичари и машинци                                       4.373

гимназија                                                            4.084

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана