Dug za dijalizu dostigao 70 miliona maraka

Dragana Orlović, Snežana Tasić
Dug za dijalizu dostigao 70 miliona maraka

Banjaluka - Neizmirene obaveze Fonda zdravstvenog osiguranja RS prema dijaliznim centrima u Srpskoj u prvih šest mjeseci ove godine skočile su za deset miliona maraka u odnosu na isti period lani, te su dostigle 70 miliona KM.

Potvrdili su to u Fondu, gdje kažu da je riječ o obavezama koje pruža privatni partner "Fresenius Medical Care" i Internacionalni dijaliza centar u okviru osam dijaliznih centara. Glavni razlog što su porasle sve te obaveze jeste, kako objašnjavaju, nedovoljan priliv novca.

- Na nedovoljno ostvarenje prihoda prvenstveno utiče neredovna uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje, kao i izrazito loša struktura osiguranika, gdje zaposleni iz čijih se doprinosa finansira gotovo kompletan zdravstveni sistem čine tek nešto više od trećine osiguranika - kažu u Fondu.

Takođe, na rast neizmirenih obaveza uticalo je i povećanje pruženih usluga, odnosno broj dijaliziranih pacijenata.

- U ovoj godini usluge dijalize koristi 1.036 osiguranika, što je nešto veći broj u odnosu na 2016. godinu - ističu u Fondu i napominju da je najvažnije to što se uprkos dugu ipak nikada nije dovelo u pitanje pružanje usluga dijalize pacijentima.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika regije Doboj Željko Ristić već 13 godina ide četiri puta sedmično na dijalizu. On kaže da u dobojski dijalizni centar dolazi oko 130 pacijenata, od kojih nisu svi iz ovog grada, već stižu i iz Dervente, Teslića, Stanara i Petrova.

- Nemamo trenutno problema sa pružanjem dijaliznih usluga. Ipak, plašim se da će uskoro morati zatvoriti ovaj dobojski dijalizni centar zbog svih tih dugova i da ćemo tada svi ići u Laktaše - ističe Ristić.

Prema njegovim riječima, pacijenti kojima je neophodna dijaliza susreću se sa raznim problemima. Među najvećima od svih tih muka jeste to što su, kako tvrdi, jedini u svijetu kojima nije priznat status invalida.

- Naša invalidnost je samo na papiru i od toga nemamo nijednu marku. Tu je i problem u vezi s transplantacijom, koja je kod nas moguća jedino sa srodnika - kazao je Ristić.

On je naglasio da ovdašnji ljekari zagovaraju da je bolja dijaliza od transplantacije, iako njegova samo jedna dijaliza košta 115 evra, a sedmično su mu, podsjeća, potrebne četiri.

U Prijedoru je hroničnim programom dijalize obuhvaćeno oko 80 pacijenata. Najmlađi pacijent ima tridesetak godina, a najstariji 94. Većina pacijenata usluge dijalize koristi tri puta sedmično, neki od njih su na ovom programu i više od decenije, a svima njima zajedno život zavisi od tih aparata.

Načelnik Dijaliznog centra u Prijedoru dr Ljubo Vuković ističe da oni nemaju nikakve informacije o finansijama, odnosno dugovanjima za dijalizu, te da im je u prvom planu briga za pacijente.

- Nije mi jasno da tog duga uopšte može biti za ovu vrstu terapije, budući da se time direktno ugrožavaju životi oboljelih - rekao je jedan Prijedorčanin, koji redovno dovodi svog rođaka na dijalizu.

Gdje se sve pružaju usluge dijalize

Dijalizni centri

Banjaluka, Zvornik, Doboj, Prijedor, Laktaši, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Gradiška

Bolnice

Trebinje i Foča

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana