Дуг према Фонду ПИО РС већи за 46,7 милиона КМ

nezavisne.com
Дуг према Фонду ПИО РС већи за 46,7 милиона КМ

Бањалука, Бијељина - Потраживања Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС за првих шест мјесеци ове године повећала су се за 46,7 милиона у односу на исти период прошле године.

Наиме, по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, дуговања Фонду ПИО за прву половину прошле године износила су 429,4 милиона КМ, од чега је 366,8 милиона основни дуг, а 62,6 милиона су камате, док су потраживања за исти период ове године 476,1 милион, од чега је 412,7 милиона основни дуг, а 63,5 милиона су камате.

Највећи пораст дуговања биљеже здравствене установе и јавна предузећа, чији је држава већински власник.

Тако потраживања од здравствених установа износе 116,8 милиона, јавна предузећа чије је држава већински власник дугују 119,9 милиона, приватна предузећа 108,8 милиона, самосталне дјелатности 77,4 милиона, републичке установе и институције 29,5 милиона, кожарско-текстилна индустрија 13 милиона, предузећа чији је оснивач општина 5,8 милиона, општине/градови три милиона и бање 1,9 милиона.

Предраг Дудуковић, економиста из Бањалуке, каже да је већина дугова које потражује Фонд ПИО наслијеђена из периода када није била добра контрола у плаћању доприноса.

"Највећи проблем представља јавни сектор, чија се дуговања повећавају из године у годину. Дио дугова треба и отписати, јер они сигурно неће бити наплаћени. Код реалног сектора задњих годину-двије то је поприлично уређено. Пореска управа РС више не дозвољава да предузећа дођу у ситуацију да мјесецима, а камоли годинама не плаћају доприносе. Када се након неколико мјесеци не измире обавезе, долазе опомене и принудне наплате", појашњава Дудуковић.

Истиче да ће даља динамика наплате обавеза увелико зависити од стабилности и снаге буџета, тачније, колико ће јавна предузећа и јавне установе моћи измиривати своје обавезе.

Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца РС, сматра да код послодаваца који су у тежој финансијској ситуацији константно долази до повећања дуговања.

"Око 90 одсто наведених дуговања су дугови фирми у стечају, од којих нема никаквих могућности да се наплате. Ми смо предлагали да се ти дугови отпишу да би се добила реална слика, међутим због законских проблема то, изгледа, Пореска управа РС или Фонд ПИО нису у стању, све док не буду завршени стечајни поступци", појашњава Тривић.

Како наводе из Фонда ПИО, на укупно остварене приходе од доприноса за одређену годину утиче неколико параметара, као што је број уплатилаца доприноса, број осигураника, број уплатилаца оних који редовно измирују обавезе по основу доприноса, износ просјечног доприноса и износ просјечне плате.

"Током првих шест мјесеци ове године укупно је регистровано 45.365 уплатилаца доприноса, код којих је на осигурање пријављено 296.836 осигураника. Просјечна плата износила је 761 КМ, а просјечни доприноси 227 КМ, док је приход од доприноса, у посматраном периоду износио 381,6 милиона КМ", навели су из Фонда ПИО.

Додају да од укупног броја уплатилаца, 30.590 редовно плаћа доприносе док њих 14.775 своје обавезе не измирује на вријеме.

Подсјећамо, минимална зарада у РС је 395 КМ на коју су послодавци дужни по важећим прописима уплатити 115,05 КМ мјесечног доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, док је радницима у области кожарско-текстилне индустрије основица одређена на 25 одсто просјечне бруто плате у РС на коју су, према задњим прописима, дужни уплатити 61,51 КМ мјесечног доприноса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана