Dostignut EU standard po strukturi penzija

A. J.
Dostignut EU standard po strukturi penzija

Bijeljina - Fond PIO RS dostigao je standarde penzijskih fondova u zemljama EU po broju i strukturi donesenih rješenja o ostvarivanju prava tokom prošle godine.

U 2015. godini Fond je donio rješenja za 12.936 korisnika prava na jednu od tri vrste penzija, odnosno starosnu, porodičnu i invalidsku. Najveći broj penzija ostvaren je na području Filijale Banjaluka, a od ukupnog broja donesenih rješenja čak 63,5 odsto odnosi se na starosne penzije.

- Stabilnost i kvalitet penzijskog sistema odražava što veći srazmjer starosnih i što manji srazmjer invalidskih, pa i porodičnih penzija. Takav trend imamo pune četiri godine - ističu u Fondu PIO.

Naglašavaju da je lani broj invalidskih i porodičnih penzija u odnosu na 2014. godinu nominalno smanjen za 1.156 korisnika te da rezultati pokazuju da se staje u kraj svima koji su koristili nedozvoljena sredstva da bi ostvarili pravo na invalidsku penziju. Precizirali su da je u 2015. godini od postojanja Fonda najmanje rastao broj penzionera i to za svega 2.934 u odnosu na 2014. godinu, dok je ranijih godina broj novih penzionera rastao i više od 10.000 godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana