Доктори у Мостару изашли на улицу

Срна, klix
Доктори у Мостару изашли на улицу

Мостар - Доктори медицине и стоматологије Херцеговачко-неретванског кантона јутрос су одржали протестну шетњу, којом су упозорили на игнорантски однос кантоналне власти према њиховим захтјевима, те најавили генерални штрајк за 19. март, али и могућност колективног отказа.

Протестна шетња почела је у 8.00 часова испред стадиона под Бијелим Бријегом до зграде кантоналне Владе.


Предсједник Синдиката медицине и стоматологије овог кантона Кристина Беванда рекла је новинарима да су се доктори пола године дописивали с Владом, те три пута покретали штрајк, али да још стоје у мјесту.

"Ми само тражимо наша права и наше достојанство. Желимо да и ми имамо засебан колективни уговор и права као што имају доктори у осталим кантонима", додала је Беванда.

Према њеним ријечима, представници синдиката састаће се сутра са предсједником кантоналне Владе.

"Незадовољство је кулминирало и љекари поручују да их више ништа неће спријечити да организују штрајк. Ако су најшколованији људи изашли на улице, сигурно су спремни и на радикалније мјере", навела је Беванда.

Синдикат тражи потписивање посебног колективног уговора за докторе медицине и стоматологије, као што је то урађено у другим кантонима, повећање сатнице с тренутне двије на 2,6 КМ, те повећање коефицијената за 1,2 за све групе љекара.

Портпарол кантоналне Владе Перо Павловић изјавио је 9. марта да Влада не жели никога да дискриминише, нити да умањи његову вриједност и да због тога не може прихватити упорно инсистирање једног од три синдиката здравства на одвојеним преговорима и посебном колективом уговору.

Он је додао да за заједничким преговарачким столом има простора и начина да се кроз грански колективни уговор о правима и обавезама послодаваца и радника у здравству за сваку категорију радника дефинишу коефицијенти за обрачун плата, али и друга права и обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана