Dodatna mjesta u đačkom domu u Banjaluci prijeka potreba

Danijela Stokanić
Dodatna mjesta u đačkom domu u Banjaluci prijeka potreba

Banjaluka - Bez smještaja u banjalučkom Srednjoškolskom domu ove godine mogao bi da ostane veliki broj đaka iz svih krajeva Srpske, koji su odlučili da srednju školu pohađaju u gradu na Vrbasu, jer su sva planirana mjesta već popunjena.

Ova ustanova, iako ima mogućnost da smjesti oko 300 đaka, koliko je otprilike i konkurisalo u prvom upisnom roku, popuniće tek 240 mjesta. Drugog upisnog roka, po svemu sudeći, neće biti, pa će uprkos dobrom uspjehu i primjerenom vladanju bez smještaja u domu ostati oko 60 srednjoškolaca.

U domu ističu da imaju odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture RS za popunjavanje 240 mjesta.

Predsjednik Upravnog odbora Srednjoškolskog doma Nikola Dorontić je istakao da postoji velika potreba, a i mogućnost, za proširenje liste za smještaj đaka u ovoj ustanovi, a to su potvrdili i stručnjaci, čija su mišljenja, zajedno sa prijedlogom, poslata na adresu Ministarstva.

- Odgovor još nismo dobili. Ovo nije prvi put da im se obraćamo kada je riječ o ovom pitanju. Prethodne godine, nažalost, nismo naišli na njihovu podršku - kazao je Dorontić.

On pretpostavlja da je razlog novac, jer ukoliko bi proširili kapacitet za još 60 mjesta, morali bi zaposliti još dva kuvara i jednog referenta, dok dva vaspitača, koja su potrebna, već rade u ovoj ustanovi.

- Osim toga, morali bi da izdvajaju i više novca za smještaj i hranu djece u domu - kazao je Dorontić.

Kada bi dobili saglasnost Ministarstva da prime još 60 đaka, Dorontić kaže da bi gotovo svi đaci koji su konkurisala u prvom krugu bez problema bili smješteni u dom.

S druge strane u Ministarstvu tvrde da nisu dobili zahtjev u kojem je obrazložena potreba za sanacijom i proširenjem kapaciteta doma.

- Da bi Ministarstvo prosvjete i kulture, odnosno Vlada RS, razmotrili mogućnosti sanacije i eventualnog proširenja smještajnih kapaciteta Srednjoškolskog doma u Banjaluci, neophodno je da se ustanova obrati zahtjevom kojim će obrazložiti opravdanost za sanaciju i dogradnju, uz svu prateću dokumentaciju za projekat te vrste - naveli su u Ministarstvu.

Roditelji s nestrpljenjem iščekuju konačnu rang-listu đaka koji su dobili krevet u domu, tražeći u međuvremenu i privatni smještaj. Jedan od njih je i Marinko S. iz Kneževa koji kaže da, iako još ne zna rezultate za svog sina koji je ove godine krenuo u srednju školu u Banjaluku, traži alternativni smještaj, za svaki slučaj.

- Kćerka mog prijatelja, koja po uspjehu i vladanju može da bude primjer drugoj djeci, lani je ostala bez smještaja u domu. Poznavajući njen rad i trud svi su bili ubijeđeni da će biti primljena, ali ipak nije - kazao je Marinko S.

Pojedini roditelji bi pristali da plate i punu cijenu od 170 KM samo da im djeca budu smještena u đački dom, gdje će ih, kažu, svaki dan čekati tri broka, topla soba, a najvažnije od svega je što će biti bezbjedni i pod budnim okom vaspitača.

Gužva

Za smještaj u Srednjoškolskom domu u Banjaluci lani je u dva navrata konkurisalo skoro 400 đaka, a dobilo ga je njih 240. Rukovodstvo i Upravni odbor prethodnih godina su na svoju odgovornost i trošak doma upisivali veći broj đaka, što više, kažu, nisu u mogućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana