Додатна мјеста у ђачком дому у Бањалуци пријека потреба

Данијела Стоканић
Додатна мјеста у ђачком дому у Бањалуци пријека потреба

Бањалука - Без смјештаја у бањалучком Средњошколском дому ове године могао би да остане велики број ђака из свих крајева Српске, који су одлучили да средњу школу похађају у граду на Врбасу, јер су сва планирана мјеста већ попуњена.

Ова установа, иако има могућност да смјести око 300 ђака, колико је отприлике и конкурисало у првом уписном року, попуниће тек 240 мјеста. Другог уписног рока, по свему судећи, неће бити, па ће упркос добром успјеху и примјереном владању без смјештаја у дому остати око 60 средњошколаца.

У дому истичу да имају одобрење Министарства просвјете и културе РС за попуњавање 240 мјеста.

Предсједник Управног одбора Средњошколског дома Никола Доронтић је истакао да постоји велика потреба, а и могућност, за проширење листе за смјештај ђака у овој установи, а то су потврдили и стручњаци, чија су мишљења, заједно са приједлогом, послата на адресу Министарства.

- Одговор још нисмо добили. Ово није први пут да им се обраћамо када је ријеч о овом питању. Претходне године, нажалост, нисмо наишли на њихову подршку - казао је Доронтић.

Он претпоставља да је разлог новац, јер уколико би проширили капацитет за још 60 мјеста, морали би запослити још два кувара и једног референта, док два васпитача, која су потребна, већ раде у овој установи.

- Осим тога, морали би да издвајају и више новца за смјештај и храну дјеце у дому - казао је Доронтић.

Када би добили сагласност Министарства да приме још 60 ђака, Доронтић каже да би готово сви ђаци који су конкурисала у првом кругу без проблема били смјештени у дом.

С друге стране у Министарству тврде да нису добили захтјев у којем је образложена потреба за санацијом и проширењем капацитета дома.

- Да би Министарство просвјете и културе, односно Влада РС, размотрили могућности санације и евентуалног проширења смјештајних капацитета Средњошколског дома у Бањалуци, неопходно је да се установа обрати захтјевом којим ће образложити оправданост за санацију и доградњу, уз сву пратећу документацију за пројекат те врсте - навели су у Министарству.

Родитељи с нестрпљењем ишчекују коначну ранг-листу ђака који су добили кревет у дому, тражећи у међувремену и приватни смјештај. Један од њих је и Маринко С. из Кнежева који каже да, иако још не зна резултате за свог сина који је ове године кренуо у средњу школу у Бањалуку, тражи алтернативни смјештај, за сваки случај.

- Кћерка мог пријатеља, која по успјеху и владању може да буде примјер другој дјеци, лани је остала без смјештаја у дому. Познавајући њен рад и труд сви су били убијеђени да ће бити примљена, али ипак није - казао је Маринко С.

Поједини родитељи би пристали да плате и пуну цијену од 170 КМ само да им дјеца буду смјештена у ђачки дом, гдје ће их, кажу, сваки дан чекати три брока, топла соба, а најважније од свега је што ће бити безбједни и под будним оком васпитача.

Гужва

За смјештај у Средњошколском дому у Бањалуци лани је у два наврата конкурисало скоро 400 ђака, а добило га је њих 240. Руководство и Управни одбор претходних година су на своју одговорност и трошак дома уписивали већи број ђака, што више, кажу, нису у могућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана