Ђаци клупе замјењују погонима

Милијана Латиновић
Ђаци клупе замјењују погонима

Бањалука - Бројна предузећа спремна су да раширених руку дочекају средњошколце и пруже им пријеко потребну праксу, свјесни да тиме "капаришу" будуће готово обучене раднике, а управо је стицање практичног знања заузело централно мјесто у Нацрту закона о средњем образовању и васпитању РС.

Измјене су, у односу на важећи закон, углавном фокусиране на средње стручно образовање, које похађа 76,4 одсто ученика. Нацртом закона, који се тренутно налази у јавној расправи, детаљно је прописано извођење практичне наставе изван школе, код привредника.

- Кренули смо у правом смјеру. Послодавци свјесни недостатка квалитетне радне снаге први пут сами предлажу обављање праксе у њиховим погонима, што је мотивација и ученицима. Знају да ће, ако се упишу на неко занимање, имати квалитетну обуку, а сутра и сигурно радно мјесто - рекао је предсједник Актива директора средњих школа добојске регије Спасоје Васиљевић, који је био и члан радне групе за израду закона.

Просвјетари, наглашавајући да је "пракса мајка знања", сматрају да је слање ученика у производне погоне најбоље што се може учинити за њихово образовање.

- Треба да инсистирамо на повећању обима практичне наставе и мислим да ће то донијети врло добре резултате. Нови закон иде у корак са потребама привредника. Морамо мијењати уписну политику и школовати занатлије - истакао је предсједник Актива директора средњих школа на подручју Бијељине Душко Ђурић.

Повећање обима практичне наставе у средњим школама поздрављају и послодавци. Они предлажу и да боравак ђака на пракси буде максимално искоришћен.

- Школа пошаље дјецу у предузеће, баце их у процес производње и не воде даље рачуна о томе хоће ли нешто научити или неће. То треба да промијенимо - рекао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Директор Фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић каже да практичној настави треба дати предност у односу на теоријску.

- Поздрављам ове измјене, јер нам је школован кадар пријеко потребан. Школујући непотребан кадар протеклих година дошли смо у ситуацију да немамо квалитетних радника у привреди. Врата предузећа на чијем сам челу широм су отворена за ђаке који желе да испеку обућарски занат - рекао је Пазуревић и додао да се са измјенама Закона о средњем образовању требало почети много раније.

Јавне расправе о Нацрту закона одржане су у Приједору и Добоју, а идућих дана биће одржане и у Бијељини, Зворнику, Бањалуци, Требињу и Источном Новом Сарајеву.

Ментори

Предсједник Актива директора средњих школа на подручју добојске регије Спасоје Васиљевић истиче да нацрт закона прописује и да у предузећима буде одређен ментор ученицима како би праксу обављали квалитетно.

- На почетку ћемо организовати менторе и у школама који ће бити у контакту са менторима у предузећу да би ученичка пракса била квалитетна - рекао је Васиљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана