Декани Универзитета у Источном Сарајеву у двије колоне о судбини ректора

Данијела Стоканић, Милијана Латиновић
Декани Универзитета у Источном Сарајеву у двије колоне о судбини ректора

Бањалука - Десет декана факултета и академија Универзитета у Источном Сарајеву, те Студентски парламент ове јавне високошколске установе затражили су у петак оставку ректора Радослава Грујића, којој се оштро успротивило седам декана Универзитета, проректори за наставу и предсједник Управног одбора.

Захтјев за смјену Грујића, коју су затражили декани Академије ликовних умјетности, Медицинског, Пољопривредног, Економског, Педагошког, Факултета физичког васпитања и спорта, Музичке академије, као и Богословског и Филозофског факултета, те декан брчанског Економског факултета и предсједник Студентског парламента изнесен је у петак на сједници Проширеног колегијума Универзитета.

Они су навели да ће, уколико Грујић не поднесе оставку, од чланова Сената затражити да хитно покрену процедуру његовог разрјешења.

- Након дуготрајног одсуства адекватне комуникације између ректора Универзитета у Источном Сарајеву Радослава Грујића и већине декана факултета и академија, игнорисања потреба и отворене опструкције појединих факултета, ометања развоја и наношења штете угледу Универзитета, те због неслагања са очигледно нестручним и несавјесним начином његовог руковођења и доношења одлука, а све с циљем хитног рјешавања нагомиланих проблема, саопштавамо да ректор Грујић нема више подршку већине декана факултета и академија Универзитета у Источном Сарајеву - саопштено је из Студентског парламента.

Из Универзитета у Источном Сарајеву саопштено је да се не слажу са поступком колега и представником студената који су поставили ултиматум ректору.

- Постављање ултиматума и демонстративно избјегавање расправе са другим колегама и слушање аргумената оних који мисле другачије није метод који би требало да краси установу највишег образовања. Требало би да све буде другачије. А није. На састанку, а и прије њега нису изнесени никакви, не само озбиљни већ буквално никакви разлози за постављени ултиматум који није само ултиматум ректору, већ и свима онима на универзитету који мисле другачије - наводи се у саопштењу Универзитета које је потписало седам декана те проректори за наставу и предсједник Управног одбора Универзитета.

Додају да Универзитет није мјесто за ултимативност, несарадњу, прогоне, смјене и да постоје јасна општа и појединачна правила о раду установе којих су дужни да се придржавају.

- Та правила захтијевају да се ради у складу са њима, а забрањује правну револуцију коју би колеге жељеле да изведу. О разлозима ултиматума десет декана не можемо да се изјаснимо јер их нисмо ни чули. Чули смо само једну општу констатацију о наводно катастрофалном стању на Универзитету која није поткријепљена чињеницама - наведено је у саопштењу.

Ректор Грујић у краком телефонском разговору је рекао да је његову смјену затражила група људи који по сваку цијену желе да постану чланови Управног одбора Универзитета, не поштујући, како каже, прописе и законе, као ни одлуке виших правосудних органа.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Сарајеву Бранко Блануша каже да ће став о овом питању заузети када буде чуо обје стране и разлоге за овакву иницијативу.

- Евидентно је да проблеми постоје, али сматрам да се рјешење требало тражити на органима Универзитета, а не овако отворено. Очигледно су разлози озбиљни, али сада вам не могу рећи којој страни ћу се приклонити - рекао је Блануша.

Милишић

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Милан Милишић рекао је да ће идуће седмице организовати конференцију на којој ће саопштити све детаље захтјева за смјену ректора.

- Нарушен је однос између декана и ректора и као што видите велика већина је незадовољна радом појединих чланова руководства универзитета, тако да је то резултирало тражењем оставке ректора - рекао је Милишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана