Да ли се одлуком о квалитету течних нафтних горива преносе надлежности на бх. ниво?

РТРС
Да ли се одлуком о квалитету течних нафтних горива преносе надлежности на бх. ниво?

У заједничким институцијама БиХ на помолу је нови пренос надлежности и угрожавање домаће производње - упозоравају у Министарству индустрије, енергетике и рударства Српске.

Нацрт одлуке о квалитету течних нафтних горива који им је достављен, сачињен је, кажу, без учешћа радне групе, супротно надлежностима ентитета и уз фаворизацију увозничких лобија.

У готово двије године од формирања, само један састанак и то онај 2. децембра 2016. године, али упркос томе и без засједања радне групе, Нацрт одлуке о квалитету течних нафтних горива је донесен, кажу у ресорном министарству. Уз то, тврде, у чак три члана – 13, 16. и 21. надлежност над енергетиком, која припада ентитетима, преноси се на бх. ниво.

"Министарство вањске трговине и економских односа може доносити подзаконске акте на основу ове одлуке, то је немогуће, по закону и не долази у обзир. Такође дефинисање услова за обаљање трговине се дефинише овом одлуком што је стварно ван памети, јер трговина је у надлежности ентитета и нема ту приче", рекаоје Миленко Тодоровић помоћник за енергенте у Министарству индустрије енергетике и рударства.

Нацрт који је тренутно споран кажу, не доноси ни побољшање у смислу контроле течних нафтних горива. Уз то, тврде, погодујући увозницима, отежани су услови за Рафинерију нафте Брод, јединог домаћег произвођача.

"Тако што она кроз свој транспорт мора возити у терминале, у којима се врши контрола квалитета. Послије тога иду директно на пумпе. Контрола квалитета и мониторинг, који се ради на појединим пумпама уради се једном и послије тога је празан простор", рекао је Тодоровић.

На спорно у Нацрту одлуке раније је упозоравао и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске
Петар Ђокић. Поступак Министарства спољне трговине и економских односа БиХ оцијенио је као неприхватљив, али погодан за увозничке лобије који послују у Федерацији.

Ђокићеве оптужбе министар са бх. нивоа, Мирко Шаровић, одбацио је и назвао испразном причом и гомилом неистина. Нацрт одлуке је, каже, у складу са надлежностима ентитета и значи већи квалитет горива.

"Достављањем нацрта одлуке директно, без њеног разматрања на састанку Радне групе и постизања консензуса, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ избјегава институције Српске и настоји да изврши пренос надлежности, дајући себи овлашћења која му не припадају и постављајући одлуку изнад законског оквира Републике Српске", наводи Ђокић.

Мирко Шаровић министар спољне трговине и економских односа БиХ каже да двије године безуспјешно моли министра Ђокића и његове сараднике да му помогну са својим мишљењима непосредно или кроз стручно радно тијело како би припремио нову одлуку о квалитету течних нафтних горива, јер су по обавезама према Енергетској заједници и новим ЕУ стандардима, то требали учинити још 2016. године.

БиХ земља је са готово најнижом контролом течних нафтних горива у регији. Док се квалитетнија регулатива још чека, о коликим износима је у овој области ријеч, можда најбоље говори податак Управе за индиректно опорезивање.

Чак 16 увозника из БиХ у протеклој години, само из Хрватске, увезло је готово 60 милиона килограма течних нафтних горива у вриједности, приближно, 50 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана