Чокорило подноси тужбу због незаконитог отказа

А. Ј. Р.
Чокорило подноси тужбу због незаконитог отказа

Бањалука - Министарство просвјете и културе РС наложило је Универзитету у Бањалуци да све одлуке у вези са утврђивањем плагијата стави ван снаге, чиме би професорица Радмила Чокорило, која је у јуну добила отказ због плагирања научног рада, требало да буде враћена на бањалучки Факултет политичких наука.

Рјешењем ресорног министарства, које је донесено крајем октобра, овој високошколској институцији наложено је да поступак утврђивања плагијата регулише Статутом.

- Статутом Универзитета није прописана процедура утврђивања плагијата, како је дефинисано Законом о високом образовању, од чега зависи утврђивање плагијата - појаснили су у Министарству просвјете и додали да Универзитет, тек кад пропише поступак утврђивања плагијата Статутом, може одређивати да ли су радови плагијати или не.

Чокорило истиче да рјешење Министарства потврђује да је незаконито добила отказ, на шта је она више пута указивала.

- Да ли ће Факултет и Универзитет испоштовати одлуку Министарства не знам, али ћу у сваком случају, вратили ме на посао или не, тужити Универзитет и ректора као одговорно лице због нарушеног угледа и части. Онакав медијски линч нису прошли ни највећи ратни злочинци - рекла је Чокорило. 

Навела је да је заједно са адвокатом од почетка поступка у вези са плагирањем на сваку одлуку улагала жалбу, али су, како каже, одбијане без икаквог образложења. 

- Требало је времена и здравља да се докаже да је све оно што је Факултет и Универзитет против мене урадио незаконито - рекла је Чокорило. 

Сенат Универзитета у Бањалуци у јуну је прихватио приједлог Научно-наставног вијећа Факултета политичких наука да Чокорило буде искључена са листе наставника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана