Брзом интервенцијом приједорских и бањалучких љекара спасена два живота

РТРС
Брзом интервенцијом приједорских и бањалучких љекара спасена два живота

Приједор, Бањалука - Да Српска има одговорне љекаре потврђује примјер из Приједора. Захваљујући брзом реаговању дежурних интерниста у приједорској болници и спретности кардиолога Универзитетског клиничког центра у Бањалуци, спасена су два живота која су готово ,већ била изгубљена.

Није запамћено, каже докторка Весна Јелача, да у пријемну интернистичку амбуланту болнице Приједор, истовремено стигну два пацијента са срчаним ударом. Управо то се догодило прије неколико дана, а како приједорска болница има једно санитетско возило и два дежурна љекара на интерном одјељењу, од којих увијек један иде у пратњу за Бањалуку, требало је одлучити којег пацијента првог упутити на одјељење интервентне кадриологије у Универзитетско-клинички центар Републике Српске.

"У једном моменту сам помислила да немам право да кажем да један иде, а други не. Моја одлука је била да нас обје докторке идемо за Бањалуку", рекла је докторка Јелача. 

У тим тренуцима требало је наћи некога ко ће као дежурни љекар остати у пријемној амбуланти, али и на одјељењу.Јелача истиче да је телефоном позвала колегу који је за три минута од куће дошао до болнице.

Два санитетска возила истовремено су кренула према Бањалуци. Требало је до интервентне кардиологије стићи у, за живот пресудном, „златном сату“.

Доктор Никола Шобот, интервентни кардиолог УКЦ РС нагласио је а су код оба пацијента, по "златном стандарду" приступили лијечењу и да им је обојици уграђен стент.

Златни су ови доктори, са осмијехом на лицу поручује један од спасених пацијената. Радомир Новаковић из Новог Града, након преживљеног срчаног удара и уграђеног стента, на живот сада, каже, гледа сасвим другачије и истиче да је ово за њега нови почетак.

Ово су ситуације које показују да приједорска болница треба ангио салу, јер овдје долазе пацијенти из цијеле регије, сматра директор ове установе Мирко Совиљ и истиче да ова установа веома брзо може обезбиједити кадар и простор за ангио-салу, али да им практички недостаје само опрема.

Сваки спасен живот, за људе који су положили Хипократову заклетву, значи много.Ово је још једна потврда да Српска има љекаре без граница!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана