Битка за сваки удисај

Драгана Келеч
Битка за сваки удисај

Бањалука - Непрекидном борбом, тугом и срећом испуњени су нам и дани и ноћи. Боримо се за сваки минут живота, тужни смо јер знамо да свом дјетету не можемо помоћи, али и неизмјерно срећни јер је и даље са нама.

Прича то у даху Шеила Сувеи-Савановић из Бањалуке, мајка мале Каталее, која је једно од шесторо дјеце у РС чији живот зависи од апарата, такозваних "вјештачких плућа". Мала Каталеа је захваљујући борби својих родитеља послије дуго времена дошла кући.

- Коначно смо јој обезбиједили услове неопходне за живот, али упркос томе што смо поново заједно, у нама влада огромна туга и страх јер знамо да никад неће оздравити - прича Шеила.

За малу Каталеу и другу дјецу чији живот зависи од "вјештачких плућа" чак и нестанак струје може бити кобан.

- Без струје дијете има највише минут и по живота. У нашим случајевима и мање јер имамо старе машине без аларма, који се оглашава при неком проблему у раду - истакла је Шеила.

Предсједник Удружења "Каталеа" Вук Савановић каже да су надлежни заборавили на њихову дјецу и да они свакодневно због високих трошкова лијечења једва преживљавају.

- Најосновније машине коштају од 55.000 до 75.000 марака. С друге стране, мјесечно нам за потрошни материјал и посебну храну коју наручујемо из Холандије треба од 2.500 до 3.000 евра. Не знам ни сам како успијевамо јер живимо од данас до сутра - прича Савановић.

Истакао је да се, према законима РС, машине помоћу којих њихова дјеца дишу воде као ортопедска помагала, што није случај нигдје у свијету. Савановић је нагласио да дјеца захтијевају даноноћну бригу јер свака и најмања грешка, а посебно нестанак струје, значе да родитељи имају највише минут и по прије него што им се дијете угуши.

Родитељи ове дјеце свакодневно проживљају драму. Често немају шта да једу, а због неплаћених рачуна искључују им струју упркос томе што то значи смрт за њихове најмилије.

- Апарати троше огромне количине струје, а како нисмо запослени јер морамо бити уз синове, имамо велика дуговања која немамо од чега да платимо. Од струје мојим момцима зависи живот и свако евентуално искључење бранићу својим животом - рекао је Давор Вујновић из Градишке који са супругом брине о два болесна сина. Вујновићи живе од 320 КМ мјесечно и зависе од милостиње других људи.

Жиро рачун

Сви људи из БиХ који желе да помогну донације могу уплатити на жиро рачун Удружења "Каталеа" код Сбербанк АД, број рачуна: 5672412700013972, ЈИБ: 4403673490001.

За уплате из иностранства: Сбербанк АД Бањалука, БА Swift Code: SABRBA2B Удружење "Каталеа" Бањалука, Николе Бокана 17БА395672410000449555. За уплате за породицу Вујновић, која је у тешкој материјалној ситуацији, број жиро рачуна је 562 100 800 706 52 65 НЛБ Развојна банка. Од 1. октобра биће активиран и хуманитарни број 1457.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана