Бирократија кочи оптужницу за Електроунион

nezavisne.com
Бирократија кочи оптужницу за Електроунион

Сарајево, Бањалука - Једини отворени случај корупције у јавним набавкама, гдје је фирми "Електроунион" из Источног Сарајева исплаћено 3,4 милиона КМ из Јавног предузећа "Путеви РС", због опструкција и бирократије још није добио епилог.

Како незванично сазнајемо, све је заустављено у Канцеларији за разматрање жалби (КРЖ) БиХ.

"Канцеларија за разматрање жалби по одлуци Суда БиХ треба да одреди висину штете која је настала и одмах након тога биће подигнута оптужница", испричао је извор "Независних" близак Тужилаштву БиХ, додајући да је невјероватно да се опструише ова истрага у вези с корупцијом у јавним набавкама, посебно што готово све међународне институције и домаћа јавност годинама истичу да је управо ту највећа корупција.

Парадокс је да о висини те штете, између осталих, треба да одлучује и Драган Вукајловић, члан КРЖ БиХ, против којег ће у том предмету бити и подигнута оптужница, јер је након хапшења признао да је узео 40.000 КМ како би "Електроуниону" омогућио да од "Путева РС" наплати милионску суму.

У овом случају, осим Вукајловића, који упркос свему и даље ради као члан КРЖ, оптужница би могла бити подигнута и против Душка Лазаревића, директора "Електроунион", међутим питање је да ли ће уопште доћи до тога с обзиром да се током истраге озбиљно поставило питање да ли је Лазаревић уопште био свјестан шта је урадио.рачун јавног предузећа, одакле је недуго затим и исплаћено 3,4 милиона КМ.

Такође, током истраге као организатор свега означен је Синиша Додик, бивши посланик СНСД-а у Народној скупштини РС, који је тренутно у Србији, међутим како ствари сада стоје он неће бити оптужен јер Озренка Нешковић, руководилац Посебног одјела за организовани криминал, још раније није хтјела дати сагласност за Додиково привођење под изговором да има држављанство Србије и да се путем међународне правне помоћи покуша урадити нешто.

"Без њеног потписа Додик не може бити саслушан, а самим тим ни оптужен, иако је више него јасно да стоји иза свега, а то су потврдили и Лазаревић и Вукајловић", испричао је исти извор.

Подсјећања ради, "Електроунион" из Источног Сарајева жалио се КРЖ на тендер расписан још 2012. године. Тада је "Електроунион" преузео тендерску документацију за посао одржавања заштите путева у РС, али одмах након тога уложио је приговор на услове тендера, а на сам дан отварања понуда тражио је заустављање читавог поступка, што наравно није урађено јер тадашњи руководиоци "Путева РС" наводно нису знали шта представник "Електроуниона" жели.

Послије тога "Електроунион" се жали КРЖ, која "Путевима РС" налаже да обуставе поступак до њихове коначне одлуке, а с обзиром на то да у року од 15 дана нису донијели ту одлуку, "Путеви РС" посао додјељују фирми "Романијапутеви" и од тада почиње правна заврзлама, која, по свему судећи, још није завршена.

Након што су "Путеви РС" додијелили посао "Романијапутевима", вриједан око 34 милиона КМ, КРЖ поступак те јавне набавке поништава у цијелости, послије чега "Путеви РС" подносе тужбу Управном одјељењу Суда БиХ са захтјевом да се рјешење КРЖ о поништењу поступка поништи. Управно одјељење Суда БиХ управо то и чини, али предмет враћа КРЖ на поновно одлучивање. Након поновљеног поступка КРЖ доноси исту одлуку и у међувремену доноси рјешење којим усваја захтјев "Електроуниона" за накнаду штете у висини од 3.409.838 КМ, послије чега ова фирма покреће поступак принудне наплате, а Суд БиХ блокира

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана