Besplatni udžbenici tek od 2020. godine?

Anita Janković-Rečević
Besplatni udžbenici tek od 2020. godine?

Banjaluka - Roditelji osnovaca širom Srpske moraće obezbijediti novac za kupovinu udžbenika i u idućoj školskoj godini, a besplatne čitanke, razne zbirke i knjige za sve đake moguće je očekivati tek od 2020. godine.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je u petak da je Ministarstvo razmotrilo inicijativu građana za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola, istakavši da je za nabavku udžbenika za 89.645 đaka potrebno oko 11,5 miliona KM, ali da u ovoj godini resorno ministarstvo nema novaca za te namjene.

- Budžetom za ovu godinu planirano je 980.000 KM za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda. U narednom periodu planiramo sprovesti sveobuhvatnu analizu kako bismo pronašli način da realizujemo tu inicijativu, a iskoraci u tom pravcu mogući su tek od 2020. godine, usvajanjem novog budžeta - rekla je Trivićeva. Podsjetila je da se u Srpskoj po nekoliko različitih osnova izdvaja novac za kupovinu udžbenika đacima osnovnih škola.

- Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS obezbjeđuje udžbenike za odlične učenike od trećeg do devetog razreda za djecu iz višečlanih porodica i od 2007. godine do sada za te namjene izdvojeno je oko 1,9 miliona KM. Ministarstvo prosvete je za besplatne udžbenike osnovcima prvih i drugih razreda izdvojilo oko 11,5 miliona KM - navela je Trivićeva i dodala da besplatne udžbenike učenicima obezbjeđuju i lokalne zajednice u skladu sa socijalnim statusom. 

Jedan od pokretača inicijative Duško Tadić rekao je da mu je drago što je napokon počelo da se priča o uvođenju besplatnih udžbenika i što su vladajući počeli da razmišljaju o toj važnoj temi.

- Svjesni smo da je budžet za ovu godinu usvojen i da je nemoguće da osnovci dobiju knjige već od iduće školske godine, ali 2020. nije daleko i nadam se da će Vlada obezbijediti novac - rekao je Tadić.  On je istakao da kompleti udžbenika za osnovce u prosjeku koštaju 100 KM, zbog čega mnogi roditelji nisu u mogućnosti da djeci obezbijede knjige. 

- Ako bi RS oslobodila roditelje bar kupovine knjiga to bi bila velika ušteda u kućnom budžetu. Vjerujem da bi to popravilo demografsku sliku - istakao je Tadić. 

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece Jovan Radovanović kaže da ovo udruženje deset godina zagovora besplatne udžbenike za osnovce, te da se nada da će ta ideja konačno zaživjeti.

- Ako bude volje, biće i novca. Službenih vozila imamo previše i na tim skupim voznim parkovima se može najviše uštedjeti. Novca ima samo ga treba pravilno usmjeriti - rekao je Radovanović.

Ideja o besplatnim udžbenicima naišla je na pozitivne reakcije i pozicije i opozicije, a poslanici Narodne skupštine RS o toj inicijativi građana trebalo bi da raspravljaju na idućoj sjednici koja je zakazana za 29. januar.

Digitalizacija

Natalija Trivić je istakla da će u narednom periodu raditi na digitalizaciji udžbenika, kako bi đacima olakšali pristup istim.

- To će biti mjera koju moramo realizovati. Uz pomoć novih tehnologija i  Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS digitalizacijom ćemo pokušati udžbenike učiniti dostupnim svoj djeci - rekla je Trivićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana