Базени и плаже чекају прве купаче

М. Латиновић, дописници
Базени и плаже чекају прве купаче

Бањалука - Сезона купања на већини отворених базена у Републици Српској само што није почела, а они који спас од врућине радије траже на обали ријека сачекаће још неко вријеме јер због високих водостаја већина њих још увијек није за купање.

У бањалучком воденом парку "Аквана" у току су завршне припреме за почетак сезоне купања, која би требало да почне 1. јуна и траје идућа три мјесеца. Почетак сезоне озваничиће рок концерт 9. јуна, на којем ће наступити Кики Лесендрић и "Пилоти", те групе "Неверне бебе" и "Електрични оргазам".

- Тренутно је у току продаја карата по сниженим цијенама за основце, средњошколце и студенте по цијени од 60 КМ за неограничен број улазака, док је за све остале цијена 80 КМ - рекао је шеф маркетинга и продаје Боривој Јевђенић.

Додаје да је цијена дневне карте од три до пет марака у зависности од периода дана. Бањалучани освјежење у врелим данима проналазе и на обалама Врбаса и Врбање, а најпопуларније плаже су Слап и Ситари у Српским топлицама, затим Абација и Зелена у Обилићеву и плажа код Жутог моста.

Сезона купања на базенима бање "Дворови" у Бијељини почела је у четвртак, а прве посјетиоце и ђачке екскурзије очекују већ овог викенда.

- Базени су офарбани и припремљени, а повећали смо и број лежаљки и сунцобрана како бисмо омогућили удобнији боравак за што више посјетилаца - рекла је руководилац сектора за финансије Милица Лопандић, додавши да је улазница за одрасле пет, а за дјецу три марке. Подсјећа да су лани продали 61.000 улазница. Осим базена, становници Семберије љето проводе и на обалама Дрине и Саве.

Власник Спортско-туристичког комплекса "Аква планет" у Приједору Ранко Војиновић каже да се припреме за уређење базена приводе крају, те да ће сезона купања почети за неколико дана. Иако немају уређених градских плажа, многи Приједорчани љето проводе на обалама Сане.

Градишчани ће освјежење потражити на обали Саве јер је још непознато да ли ће градски базен бити отворен. Најпосјећеније купалиште је Савско острво, гдје спас од љетне жеге дневно потражи неколико стотина купача.

- Очекујемо да би већ почетком јуна купачи поново могли да уживају у чаролијама на обали Саве - рекли су организатори уређења обале ове ријеке.

Сезона купања на југу Српске, у Требињу, почеће с првим данима ђачког распуста, а Требињцима су на располагању олимпијски базен "Бање" и купалиште у Бреговима.

- Улаз на базен је већ годинама 1,50 КМ, а на купалишту у Бреговима су обезбијеђени сви пратећи садржаји и све је већ уређено и спремно за прве посјетиоце - рекао је директор Јавне установе "Требиње спорт" Миодраг Мрдић.

И базени Спортско-рекреационог центра "Џунгла" у Добоју спремни су за почетак сезоне, а навалу купача очекују по завршетку школске године.

И овог љета Фочаци ће се освјежавати у градском аква парку "Ушће" и на обалама ријека, а сезона купања званично ће бити отворена почетком идућег мјесеца. 

- У функцији ће бити мали и велики базен, који се полако већ уређују - речено је у општини Фоча, која газдује аква парком. 

Инспекторат РС

Републичка здравствена инспекција је свим општинским инспекторима доставила инструкцију о контроли рада базена.

- Пракса је да се обавезно пред почетак сезоне све преконтролише. Посљедњих година није било пријава болести које би се са сигурношћу могле довести у везу са купањем на базенима - рекли су у Инспекторату РС.

Додају да се лабораторијско испитивање воде обавља три пута мјесечно у отвореним и два пута у затвореним базенима, а прво испитивање слиједи седам дана од почетка рада базена.

Цијене карата (у КМ):

                  Одрасли     дјеца

Бањалука      3 - 5            3 - 5

Бијељина        5              4

Приједор        4              3

Требиње       1,50          1,50

Добој             3 - 5           3 - 5

Фоча              3               3

Сезонске карте (у КМ):

                    Одрасли     дјеца

Бијељина          120           80

Приједор          100           80

Бањалука          80            60

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана