Бањалучанка Свјетлана Благојевић из Њујорка за Глас Српске: Сви смо тужни, од цркве су остале зидине

Данијела Стоканић
Бањалучанка Свјетлана Благојевић из Њујорка за Глас Српске: Сви смо тужни, од цркве су остале зидине

Њујорк - Слика велике ватре, која је гутала кров и греде српске православне цркве Свети Сава на Менхетну и пламен који се дизао у ваздух на десетине метара остаће ми пред очима цијели живот.

Испричала је јуче "Гласу Српске" Свјетлана Благојевић из Бањалуке, која већ дуже вријеме живи и ради у Њујорку, недалеко од ове светиње. То је за њу, како каже, најжалоснија вијест, посебно на велики празник Васкрс.

- Наша црква потпуно је изгорела, остали су само зидови. Сва срећа па нико није страдао, а на молитви то јутро било је око 700 душа - рекла је Благојевићева.

Додала је да се и она била спремила да са мајком то јутро оде у цркву, али у међувремену су је позвали са посла.

- Кад сам завршила обавезе на послу, упутиле смо се према цркви, а тамо смо имале шта и да видимо. Нисмо могле прићи близу цркве, али било је довољно да видимо како наша светиње полако нестаје. Пожар је гасило више од 150 ватрогасаца - казала је Благојевићева и додала да им нису дозволили да се ту задржавају.

Благојевићева је, сутрадан, с обзиром на то да живи веома близу, поново отишла до цркве да види да ли су ватрогасци савладали ватрену стихију. Вјерници, који су се тамо већ били окупили, нису крили сузе у очима.

- Иако је био радни дан, у близини цркве било је много вјерника, а како и не би, када је она била од виталног значаја за многе Њујорчане пореклом из Србије и РС. Често смо у њу долазили, а неки моји пријатељи су у њој практично и одрасли, крстили се и венчали - нагласила је Благојевићева.

Она, ипак, као и остали Срби у Њујорку, не губи вјеру у Бога и нада се да ће се на рушевинама и згаришту светиње што прије уздигнути обновљена црква.

Донације

Наша црква је изгорјела, а ватрогасци и даље поливају зидине водом, пише у саопштењу на званичном сајту Саборне цркве Свети Сава.

Старјешине ове цркве позвале су вјернике да донацијама помогну њену обнову путем званичног сајта, као и путем њихове "Фејсбук" странице. Како наводе, могуће је донирати средства преко њиховог сајта, "пејпала" или на адресу:

Serbian Orthodox cathedral of Saint Sava

20 West 26th Street

New York, NY 10010

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана