Акције ЖРС пале за 60 одсто

ATV
Акције ЖРС пале за 60 одсто

Бањалука - На Бањалучкој берзи за два мјесеца акције Жељезница пале су више од 60 одсто. Са 230 марака цијена је пала на 82, а узрок су, кажу економсити, шпекулације које подсјећају на случај Медицинске електронике.

Акционар Радинко Малешевић у новембру је за своје акције могао да добије 95 хиљљада марака, а до данас је изгубио више од 60.000.

"Неко жели да смањи вриједност тог капитала односно да истисне нас мале акционаре и да на јефтин начин дође до акција као што је доказано у пракси у нашој земљи. Многа предузећа су на такав начин откупљена. Ја сам до акција дошао ваучер приватизацијом а и куповао сам акције. Ја сам продао своју земљу да би остварио профит и зарадио", рекао је акционар ЖРС Радинко Малешевић.

Акционари сумњају да неко припрема терен за најављено власничко реструктурисање, јер би Влада Српске требало да откупи акције мањинских власника, преноси "АТВ".

Зато економисте све подсјећа на случај Медицинке електронике, јер иста брокерска кућа данима обавља и куповину и продају за своје клијенте.

"Оно што мислим да би требало урадити јесте да регулаторни орган тржишта капитала Комисија за хартије од вриједности испита ове трансакције будући да се ради практично о фиктивиним трговинама. Јер сто марака је у питању цијена пада на сто марака промета што је показатељ да то купац који жели да купи није мотив куповина него очигледно смањење цијена”, рекао је економиста Синиша Божић.

Из комисије за хартије од вриједности поручују да су примили неколико пријава и да провјеравају сваку трансакцију. Кажу да све надзиру јер су цијене у константном паду, а поготово у посљедња три мејсеца. Откуп акција малих акционара Влада планира да обави тек почетком наредне године а то предвиђа програм реструктурисања који финансира Свјетска банка.

У Удружењу акционара кажу да су ангажовали правнике, јер су много пута до сада преварени.

"Мислим да Влада већ организовано дуже вријеме најмање уназад десет година плански ради на истискивању ситних акционара из Жељезница Републике Српске. Они сада праве завршно коначно да нас истисну. Ми то нећемо дозволити, ангажовали смо адвоката", рекао је предсједник Удружења акционара ЖРС Томо Панчић.

У Влади наводе малих акционара нису хтјели да коментаришу, а раније су саопштили да је држава једина која у Жељезнице годинама улаже паре и покрива губитке док мали акционари очекују само корист. Пуштају да надлежни органи раде свој посао, а процес реструктурисања почеће чим кредит Свјетске банке буде оперативан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана