Адвокати у суботу одлучују о штрајку

nezavisne.com
Адвокати у суботу одлучују о штрајку

Бањалука - Иако су крајем прошле године одлучили да од 1. фебруара ступе у штрајк, адвокати у Републици Српској у суботу ће још једном на сједници Скупштине Адвокатске коморе Републике Српске одлучивати о томе. Како сада ствари стоје, врло је могуће да ће ранија одлука бити стављена ван снаге.

“Све зависи од ове седмице. Ако Влада Републике Српске одлучи да уплати дио новца који нам се дугује, вјероватно ће ранија одлука бити стављена ван снаге, а ако не, онда ће се вјероватно ићи у штрајк”, испричао је “Независним” један од бањалучких адвоката.

Иначе, од 2010. до 2018. године адвокатима у Републици Српској дугује се 4.308.306 КМ, а Скупштина Адвокатске коморе РС једина је која може одлуку о штрајку ставити ван снаге.

Још раније Министарство правде Републике Српске предложило је да се потпише меморандум и то на начин да се обавезе настале до 31. децембра 2016. године исплате у 2019. години у девет једнаких рата, а ради се о 2.596.340 КМ. Са овим приједлогом није се сложила већина делегата Скупштине Адвокатске коморе Републике Српске и то из разлога што тим меморандумом нису обухваћена потраживања адвоката који су поднијели приједлоге за извршење на основу правоснажних рјешења којима је одређена накнада и награда за рад адвоката, за која је Министарство правде утврдило да износе 1.711.965 КМ.

У Министарству правде Републике Српске кажу за “Независне” да су анализирали сва потраживања адвоката те да су припремили и начин измиривања свих обавеза према адвокатима по службеној дужности.

“Сматрамо да нема разлога за обуставу рада, као и да ћемо с Адвокатском комором пронаћи начин да, у коначници, ни не дође до било какве обуставе. Вјерујемо да ћемо до таквог одговора доћи на већ заказаној сједници Скупштине Адвокатске коморе Републике Српске”, рекли су нам у Министарству правде.

Иначе, у посљедњих неколико година, а са тим се слаже и већина адвоката с којима смо разговарали, исплаћено је далеко више новца него претходних година и потраживања адвоката у односу на 2010. годину за одбране по службеној дужности далеко су мање.

Према незваничним информацијама, само током прошле године за ове намјене адвокатима у Републици Српској по основу одбрана по службеној дужности и на основу дуговања из ранијег периода исплаћено је близу три милиона КМ.

Подсјећања ради, Скупштина Адвокатске коморе Републике Српске на сједници половином новембра одлучила је да од 1. фебруара адвокати због неисплаћених дуговања ступе у штрајк. Сједница Скупштине почела је неколико мјесеци раније, али је прекинута и то из разлога што су у октобру одржавани општи избори и адвокати нису жељели да се на било који начин доведу у везу с њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана