Стратешки партнер спас за Бању Дворови

Љиљана Алексић
Стратешки партнер спас за Бању Дворови

Бијељина - Дуговања "Бање Дворови" код Бијељине, која је позната по љековитој термоминералној води, достигла су око милион марака, а радницима ове јавне установе нису исплаћене три плате.

Упркос томе што доласком прољећа ова бања у срцу Семберије биљежи раст посјетилаца, економска ситуација у којој се она налази је све гора. И док руководство бање изналази рјешење за статус ове установе, дуговања константно расту.

Према ријечима директора "Дворова" Влатка Јефтића минус од милион марака произлази из три врсте дуга.

- Бања дугује око пола милиона марака Пореској управи РС на име неизмирених обавеза по основу пореза и доприноса према радницима. Други дио дуга се односи на кредит узет од Сбербанке и "Павловић банке", а остало на неисплаћене три плате радницима - рекао је Јефтић.

Он сматра да ова установа може несметано да ради уколико би били испуњени одређени предуслови.

- До 2010. године имали смо склопљен уговор са Фондом здравственог осигурања РС у вези са рехабилитацијом пацијената. Међутим, крајем те године, одлуком Скупштине града, дошло је до прерасподјеле новца, па је Дом здравља Бијељина преузео оснивање тимова за медицинску рехабилитацију, преузевши и новац намијењен нама. Тако смо остали у минусу од око 500.000 - нагласио је Јефтић.

Он је истакао да је тај износ преполовљен, па је тако "Бањи Дворови" припало око 200.000 марака, што није довољно.

- То је вриједност посла који ми завршимо за мјесец, два, а осталих десет мјесеци смо тржишно оријентисани, као и сви други који се баве овом дјелатношћу - објаснио је Јефтић.

Према његовим ријечима, судбина бање је за сада неизвјесна. Јефтић наводи да ће коначну одлуку донијети оснивач, односно град Бијељина.

- Заједно са Градском управом радимо на промјени облика организовања, у смислу преласка у акционарско друштво. На тај начин би продајом једног дијела капитала дошло до увођења партнера у посао, заједно са градом - рекао је Јефтић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић сматра да што прије мора бири нађено рјешење за нагомилане проблеме у овој установи.

Казао је да се већ годину ради на изналажењу могућности за пререгистрацију установе и проналаску стратешког партнера.

- Имамо неразумијевање од виших нивоа власти, с обзиром на то да је ријеч о јавној установи - рекао је Мићић и додао да се то односи на давања сагласности за судске процедуре при промјени облика власништва.

"Бања Дворови" у овом облику послује од 1993. године и од тада до данас није било значајнијих улагања у смјештајне и медицинске капацитете, као ни у њен туристички и рекреативни дио. За вријеме катастрофалних поплава, које су погодиле Семберију 2014. године, страдала је и ова установа, али је штету успјела да санира у потпуности.

Љековита вода

У оквиру "Дворова" налазе се и базени са термоминералном водом, чија је температура на изворишту 73 степена Целзијуса, а која је прилагођена купачима.

Ова природна богатства током љета привлаче велики број туриста, не само из Српске и БиХ већ традиционално из Срема, Мачве, Јадра, Војводине. Извори љековите термоминералне воде су откривени приликом истраживања нафте на подручју Семберије, 1957. године.

Боравак у "Бањи Дворови" се препоручује обољелима од гинеколошких и реуматских обољења, дијабетеса и кожних болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана