Милица математичар свјетског калибра

Бране Радуловић
Милица математичар свјетског калибра

Прњавор - Иако је у посљедњи час сазнала да ће учествовати на Математичкој олимпијади у Јужној Африци, Милица Ђукић из прњаворског насеља Бабановци вратила се у Српску са сребрном медаљом.

Мало јој је недостајало да освоји злато, а од понедјељка увече, откако се вратила кући, породици Ђукић непрестано стижу честитке, долазе познаници, јер је Милица знањем надмашила бројне ученике из цијелог свијета, који су имали много боље услове за припрему. Прњаворска гимназијалка отпутовала је прије десетак дана у Кејптаун, на самит најбољих математичара са свих континената. Кренула је на други крај свијета с јасном намјером да надмаши лањско остварење на Олимпијади у Колумбији.

- Припремала сам се неколико мјесеци и остварила оно што сам прижељкивала. Посебно ми импонује што сам била једина такмичарка из Републике Српске. Екипу БиХ чинило је још петоро средњошколаца. Сви су из Сарајева, а у генералном пласману били су слабије пласирани од мене - сабирала је прве утиске осамнаестогодишња Милица.

Додала је да се вратила са много лијепих успомена, богатија и за нове пријатеље са свих страна свијета.

- Можда још нисам у потпуности ни свјесна какав успјех сам остварила. Пласман ми је још дражи када се зна да сам имала, као и моји другари из Сарајева, скромне услове за припреме и кратке рокове за вјежбање - истакла је Ђукићева.

Уз то је додала да их је дуго пратила неизвјесност да ли ће уопште, из финансијских разлога, путовати у Кејптаун.

- Буквално смо у посљедњи час сазнали да, ипак, идемо. И то сазнање ме тјерало да уложим максимум знања и оправдам очекивања свих оних који су у мене вјеровали - казала је ова скромна дјевојка, у чијој колекцији су и медаље са такмичења на Балканском и првенству Европе.

У школи су сви поносни на Милицу.

- Медаља наше ученице је изванредно остварење, чиме се сврстала у свјетску елиту математичара. Тако нешто тешко ће бити поновити. Имаће Милица нашу подршку и на наредној Олимпијади, у Азији, гдје ће путовати, уколико обезбиједи визу на државном првенству. У тако нешто уопште не сумњамо - казала је директор Гимназије Љубинка Станић.

Прво мјесто у Кејптауну подијелили су ученици из Кине, Аустралије и Тајланда, који су једини освојили максимална 42 бода.

- Систем бодовања на Олимпијади је такав да медаље добијају ђаци који су освојили позиције у првој половини од укупног броја учесника. У тој групи првих 50 ђака освајају златне, наредних стотину сребрне, а бронзане медаље добија сљедећих 150 учесника. Недостајала су ми само два бода да будем у групи освајача златне медаље, али и ово сребро за мене има златна обиљежја - објаснила је Милица.

Послије напорне прве половине јула Милицу ће родитељи Здравко и Бранкица ових дана частити љетовањем, а потом слиједе припреме за трећи олимпијски наступ.

- Много ми значи што имам велику подршку родитеља, као и сестре Невене и брата Драгана - рекла је Милица Ђукић.

Искуство

Милица Ђукић је рекла да ће се потрудити да догодине освоји златну медаљу.

- Прошле године у Колумбију сам путовала с намјером да стичем искуство, занемарујући пласман, али су ми такмичарски апетити уочи минуле Олимпијаде порасли. А након сребра, ваљда је на реду златна медаља, с којом бих се на најљепши начин, наредног љета опростила од наше Гимназије - најавила је Милица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана