Козји сир из РС стиже до Бразила

Милијана Латиновић
Козји сир из РС стиже до Бразила

Бањалука - Узгој коза у РС посљедњих година доживљава експанзију, док потражња за домаћим производима расте на иностраном тржишту.

Домаћи фармери биљеже све више успјеха у овом послу, па је козји сир са ових простора постао веома тражен и преко границе, стижући и на трпезе далеког Бразила.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да се све више фармера одлучује за узгој расних коза и прераду млијека. Према њиховим подацима, лани је на фармама у РС узгајано више од 30.000 коза.

- Козји сиреви се све чешће могу наћи у маркетима у РС, што значи да постоји добра потражња и да купци цијене квалитет - рекли су у Министарству пољопривреде.

Удружење козара РС "Југоисток", које окупља 25 узгајивача, основано је прије пет година. Фармери су одлучили да се удруже и на тај начин прошире производњу.

Радојко Станић из села Доње Цикоте код Рудог прво стадо од 12 коза купио је у Србији путем огласа. Овим послом се почео бавити из здравствених разлога, не слутећи да ће од њега живјети цијела породица.

- Од козјег млијека и сира нема ништа боље за лијечење плућних или болести срца. Због тога сам и набавио козе, а сада на фарми имам 100 алпских коза, које дају два до четири литра млијека дневно - испричао је Станић.

Како се стадо ширило, у посао се укључила цијела породица. Док траје испаша, мање је и посла, а за зиму је неопходно обезбиједити храну.

- Током зиме потребно је око 200 килограма сијена за једну козу и мања количина концентрата. Козе се јаре једном годишње - у децембру, а у просјеку након јарења стадо је богатије за око 160 јаради - рекао је Станић, који је добијао разна признања, а можда је и највеће да је козији сир који производи у свом домаћинству стигао чак до Бразила.

Широка пространства Херцеговине, обрасла љековитим биљем, погодно су тло за узгој коза. О томе свједочи Драженко Банђур из Љубиња, који је још као дјечак чувао стада коза по херцеговачком кршу, а данас је један од највећих узгајивача у овој регији.

- Имам 400 коза, а Херцеговина има можда и најбоље услове у Српској за узгој ових животиња. Козе су најјефтиније за прехрану у области сточарства, стално су у испаши, а за зиму обезбиједимо сијено - казао је Банђур, наводећи да херцеговачким козарима муке задају само вукови, који често нападају стада.

Банђур је и на челу Удружења козара Херцеговине "Вилан", које окупља власнике фарми са 3.500 коза.

- Очекујемо унапређење производње кроз оснивање репроцентра. Захваљујући подстицајима које добијамо од Министарства пољопривреде, а који износе око девет марака по кози, успијевамо проширити производњу. Имамо заиста добру сарадњу са ресорним министарством - рекао је Банђур.

У Министарству пољопривреде истичу да је уз узгој коза међу сточарима веома популаран и узгој оваца, чија су стада прошле године у РС бројала 485.522 грла.

Подстицаји

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да право на премију за производњу и узгој оваца и коза имају фармери који су узгојили овце или козе или су их купили за даљу репродукцију у добу до три мјесеца.

- Право на премију имају корисници подстицаја чије основно стадо има најмање 100 оваца, односно 50 коза. Основно стадо чине женска грла која су дала потомство, приплодни овнови и јарчеви осјеменитељи. Максималан износ који корисник може остварити за ову врсту подстицаја је 15.000 КМ - рекли су у Министарству пољопривреде.

Цијена козјих производа у РС

12-13 КМ килограм меса

2,50-3 КМ литар млијека

12-25 КМ килограм сира

3 КМ - литар јогурта

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана