Šume RS: Zastara duga i gašenje preduzeća otpisali 17 miliona maraka

Marijana Miljić
Šume RS: Zastara duga i gašenje preduzeća otpisali 17 miliona maraka

Banjaluka - "Šume RS" bile su prinuđene da početkom ove godine otpišu više od 17 miliona maraka sumnjivih i spornih potraživanja zbog njihove zastare i gašenja firmi koje im duguju novac.

Isknjižavanjem tog duga, koji je akumuliran decenijama, sumnjiva i sporna potraživanja "Šuma RS" svedena su na 15,71 milion, a prije toga su iznosila oko 33 miliona KM.

- Razlog smanjenja duga od 17 miliona maraka je taj što je veliki iznos potraživanja otpisan u skladu sa odlukom Nadzornog odbora preduzeća. Dug je otpisivan isključivo kupcima kod kojih je nastupila apsolutna zastara, dok je nad pojedinim dužnicima okončan stečajni postupak. Pored toga, potraživanja su kod pojedinih firmi brisana i zbog toga što se pravosnažne sudske odluke ne mogu realizovati te vansudskog poravnanja i brisanja pravnog lica iz sudskog registra - kazali su u "Šumama RS".

Naglasili su i da je Vlada RS u martu prošle godine donijela odluku da potraživanja "Šuma RS" od "Nove Romanije" sa Sokoca u iznosu od 3,51 milion maraka, koja su knjižena kao sumnjiva i sporna potraživanja, budu naplaćena pretvaranjem potraživanja u akcije tog preduzeća.

- Postupili smo shodno navedenoj odluci i potraživanja uknjižili na konto učešća u kapitalu drugih pravnih lica - istakli su u "Šumama RS".

Najveći iznos sumnjivih i spornih potraživanja trenutno imaju dva preduzeća iz Kotor Varoša i po jedno iz Čelinca, Teslića i Milića, ali u "Šumama" nisu naveli koliko iznosi njihov dug. Riječ je o firmama "Drvoprerada" iz Šipraga kod Kotor Varoša, "Prerada drveta" Kotor Varoš, "Mehanička prerada" Čelinac, "Bortes" Teslić i "Intal" Milići.

"Šume RS" su prošlu godinu završile sa dobiti od 4,80 miliona maraka, a od 26 šumskih gazdinstava četiri su poslovala sa gubitkom. Najveći minus imalo je Šumsko gazdinstvo "Birač" iz Vlasenice - 914.000 maraka, a slijedi "Jahorina" iz Pala sa 742.000 maraka, "Majevica" iz Lopara sa 208.000 i "Panos" iz Višegrada koji je u svom završnom računu iskazao minus od 98.000 KM.

Disciplina

U "Šumama RS" ističu da su zaveli disciplinu prema svojim kupcima i da sada direktori šumskih gazdinstava nijednom kupcu koji kasni sa plaćanjem ne odobravaju novu isporuku sirovine.

Naglasili su da zbog takve poslovne politike nema novih dugova i da najveći iznos sumnjivih i spornih potraživanja "Šuma RS" datira iz ranijih vremena.

Preduzeća sa najvećim iznosom sumnjivih potraživanja

* "Drvoprerada" Šiprage

* "Prerada drveta" Kotor Varoš

* "Mehanička prerada" Čelinac

* "Bortes" Teslić

* "Intal" Milići

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana