Nove tehnologije i metode za bolju eksploataciju

Krstina Ćirković
Nove tehnologije i metode za bolju eksploataciju

Srebrenica - Kompanija "Mineko" iz Velike Britanije, u čijem sastavu radi firma "Gross", koja se bavi eksploatacijom rude olova i cinka u Sasama kod Srebrenice, počela je zajedno sa partnerima da radi na projektu "Impakt", čiji je cilj pokretanje "rudarske revolucije" pronalaženjem najboljih metoda za iskorišćavanje manjih nalazišta metala.

Prvi test za ovaj projekat u BiH biće obavljen u rudniku "Geomet" u Olovu u kojem će se eksperimentalno primjenjivati novi načini rada i tehnologija, koji bi trebalo da budu primjenjivani i u ostalim preduzećima.

"Gross" je saopštio da u ovom projektu učestvuje deset organizacija iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Finske, koje će se baviti pronalaženjem inovativnog načina za eksploataciju mineralnih sirovina na manjim nalazištima.

Projekat "Impakt" treba da razvije tehnološke inovacije i dizajn opreme koji će omogućiti smanjenje potreba za studijama izvodljivosti, poboljšanje kvaliteta iskopane rude, smanjenje troškova i stvaranje otpada - kažu u firmi "Gross". Dodaju da je Evropska unija iz Programa za istraživanje i inovacije "Horizont 2020" izdvojila podsticaj od sedam miliona evra.

Direktor "Mineka" Dominik Roberts kaže da nova rješenja treba da budu primjenjiva i održiva u rudnicima širom Evrope te da učešće u ovom projektu "Mineko grupe" vidi kao čast i dokaz ispravnog postupanja u dosadašnjem upravljanju rudnicima, uz korišćenje najnovijih tehnoloških dostignuća i međunarodne prakse da bi se došlo do najboljih modela eksploatacije.

- Za organizovanje novih rudnika svjetske klase kompanije moraju da ulažu u velike infrastrukturne projekte i studije izvodljivosti da bi dokazale dugoročnu isplativost potencijalnih nalazišta - rekao je Roberts.

Naglasio je da ekonomska kriza u svijetu u posljednjoj deceniji onemogućava takav način rada i ulaganja.

Roberts je ovaj projekat ocijenio zanimljivim, jer će se moći identifikovati brojne manje naslage rude metala širom svijeta.

"Gross" već devet godina bilježi rast proizvodnje u srebreničkom rudniku olova i cinka, gdje je trenutno zaposleno 530 radnika. Ovo preduzeće redovno isplaćuje plate radnicima i izmiruje sve zakonske obaveze.

Podrška

Uz ulaganja u osavremenjavanje proizvodnje, poboljšanje uslova rada i uređenje životne sredine, "Gross" pruža finansijsku podršku izgradnji školskih i sportskih objekata. Firma podržava i organizovanje kulturnih, humanitarnih, sportskih i drugih sadržaja na području Srebrenice i Bratunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana