Kredit za Hrgud čist i povoljan

Marijana Miljić
Kredit za Hrgud čist i povoljan

Banjaluka - Menadžment "Eleketroprivrede RS" poručio je juče da odluka o zaduženju RS kod Kreditne banke za obnovu iz Frankfurta (KfW) u iznosu od 60 miliona evra za gradnju vjetroelektrane "Hrgud" u Berkovićima nije nezakonita i da maksimalna kamatna stopa nije mogla biti određena jer je ona vezana za kretanje evropske međubankarske stope - euribor.

Polemika o zaduženju otvorena je nakon što je predsjednik NDP-a Dragan Čavić tokom rasprave u Narodnoj skupštini najavio da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu RS u vezi sa odlukom o zaduženju za gradnju vjetroelektrane "Hrgud" tvrdeći da je nezakonita.

- U toj odluci utvrđeno je kolika će biti najniža kamata, što je suprotno Zakonu o zaduženju, dugovima i garancijama gdje je precizno određeno da svaka odluka o zaduženju mora sadržati i podatak o maksimalnoj kamatnoj stopi. Prema ovoj odluci najniža kamatna stopa je jedan odsto i može ići neogranično naviše - rekao je Čavić.

Direktor za implementaciju finansiranih projekata od strane međunarodnih finansijskih institucija u "Elektroprivredi RS" Milorad Živković rekao je da je zaduženje RS kod KfW među povoljnijim kreditima.

- S obzirom na to da se radi o državnim kreditima, za koje postoje garancije RS, oni spadaju u povoljnije kada poredimo kamatnu stopu sa kamatom kod komercijalnih kredita. U slučaju kredita za vjetropark "Hrgud" promjenljiva kamatna stopa je povoljnija jer je bazirana na efektivnim troškovima finansiranja na evropskom tržištu kapitala, gdje je ona u prethodnom periodu bila i negativna. Primjer koji to potvrđuje su ostale dvije elektroprivrede u BiH, koje su ranije zaključile kreditne sporazume, a kojima su obračunate kamate bile nula odsto. Kamata je mogla biti i fiksna i KfW je zagovarao stopu od tri odsto, ali s obzirom na prognoze njihovih predstavnika i sami su priznali da je povoljnija promjenljiva kamatna stopa. Taj put su slijedile i ostale dvije elektroprivrede u BiH - rekao je Živković.

Pored kredita za izgradnju vjetroparka, KfW obezbjeđuje i dodatni grant od 200.000 evra za finansiranje studije procjene uticaja na životnu sredinu.

- Uzimajući u obzir sve dosadašnje grantove KfW-a i činjenicu da u ovom kreditnom ugovoru ne zaračunava kamatnu stopu za refinansiranje smatrati da je ovo jedan od najpovoljnijih kredita do sada  - naveo je Živković.

On je rekao da izgradnja vjetroparka "Hrgud" nosi niz pozitivnih efekata.

- Koncesionim ugovorom je predviđena naknada u iznosu od 3,6 odsto, a pored toga ovaj projekat će donijeti i indirektnu korist lokalnoj zajednici kroz izgradnju puteva i zapošljavanje lokalnog stanovništva - ističe Živković.

Čavićeve tvrdnje odbacili su i poslanici SNSD-a, a odluka o zaduživanju je na kraju usvojena u Narodnoj skupštini.

Karakteristike

Koncesija za izgradnju vjetroparka "Hrgud" dodijeljena je "Elektroprivredi RS" u septembru 2015. godine na 50 godina.

Predviđeno je da snaga vjetroelektrane "Hrgud" bude 48 megavata, dok bi godišnja proizvodnja iznosila 126 gigavat-časova električne energije. U "Elektroprivredi RS" su ranije procijenili da bi se ova investicija mogla isplatiti za 10 do 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana