IRB i Alumina blizu sporazuma o plaćanju kredita

Goran Maunaga
IRB i Alumina blizu sporazuma o plaćanju kredita

Zvornik - Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske i zvornička kompanija "Alumina" blizu su potpisivanja sporazuma o načinu izmirenja duga za kredite koje je ta banka odobrila firmi "Energolinija", a za koje je "Alumina" bila jemac.

Fond za razvoj i zapošljavanje RS kojim upravlja IRB tužio  je "Energoliniju" u stečaju jer mu nije priznato 18,6 miliona maraka na osnovu tih kredita.

Portparol IRB-a Zoran Popović napominje da se "Alumina", preuzimajući ulogu jemca na kreditno zaduženje, obavezala da će u korist davaoca kredita, na njegov zahtjev, ispuniti sve obaveze koje je korisnik kredita obavezan da ispuni.

"Alumina" je do kraja 2016. godine uredno izmirivala sve preuzete obaveze prema odredbama ugovora o zajmu "Energolinije". Kada je otvoren stečaj nad "Energolinijom", stečajni upravnik Goran Marković osporio je to kreditno potraživanje pa su u "Alumini" zauzeli stav da nema zakonskog osnova da nastave plaćanje.

- Polazeći od značaja "Alumine" za širu regiju Podrinja i za RS, IRB se obratio Vladi RS, koja je zaključkom obje strane uputila na iznalaženje rješenja. Preliminarni sporazum već je postignut te očekujemo da u narednom periodu bude i potpisan u skladu sa preporukom Vlade RS - kazao je Popović.

Dodao je da sudski spor koji je protiv "Energolinije" pokrenuo Fond za razvoj i zapošljavanje RS jemca ne oslobađa ugovorom preuzetih obaveza.

U "Alumini" kažu da će nastaviti izmirivanje kredita čim za to budu stečeni zakonski uslovi.

- Do otvaranja stečaja u "Energoliniji" firma "Alumina" je četiri godine sama vraćala taj kredit i za to dala oko sedam miliona maraka - rekli su u "Alumini".

"Energolinija" i "Alumina" su kćerke firme Fabrike glinice "Birač", a "Alumina" je bila jemac kredita dodijeljenih "Energoliniji" 2012. godine.  Oko 16 miliona maraka iz tih kredita potrošeno je nenamjenski i taj je novac odmah otišao na strane destinacije, što je navedeno i u izvještaju MUP-a RS podnesenom 2013. godine Specijalnom tužilaštvu RS. 

Izvještaj je podnesen protiv bivšeg direktora "Energolinije" Viktorasa Zarevičijusa i još trojice Litvanaca, a policija ih tereti za nenamjensko trošenje novca iz kredita.

Ovlašćenja

Zoran Popović kaže da je "Alumina" ovlastila davaoca kredita da može sa njenih računa kod banaka naplatiti sva svoja potraživanja bez daljeg znanja i saglasnosti, kao i bez obaveze obraćanja sudu.

- Stečajni upravnik osporio je potraživanja po osnovu odobrenog zajma, navodeći kao razlog nenamjensko trošenje sredstava od strane korisnika kredita, iako je ugovorom o zajmu predviđena isključiva odgovornost korisnika kredita za pribavljanje i posjedovanje neophodne dokumentacije - kazao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana