Arselor Mital Prijedor koristio transferne cijene

Capital.ba
Arselor Mital Prijedor koristio transferne cijene

Banjaluka - Poreska uprava RS u ponovljenoj opsežnoj kontroli definitivno je utvrdila postojanje transfernih cijena u "Arselor Mitalu Prijedor" čime je budžet RS oštećen za desetine miliona KM, potvrdila je direktorica Poreske uprave Zora Vidović ističući da će rezultati poreske istrage uskoro biti poznati.

Ona je rekla da je nova kontrola potvrdila da su prilikom prve bili u pravu.

- Transferne cijene apsolutno postoje. Nismo proširili period kontrolisanja u odnosu na prvi izvještaj. Radimo na rješenju koje je sud vratio u ponovni postupak, a onda ćemo kontrolisati i period od 2015. do sada - kaže Vidovićeva.

Ona je dodala da je sudu u slučaju prve kontrole, koja je obuhvatila period od 2010. do 2015. godine, bilo sporno nekoliko proceduralnih razloga i da agencija "CRU konsalting" iz Londona nije ovlašćena da radi kontrolu transfernih cijena.

- Primjedba suda mi nije jasna, ali ćemo napraviti korekcije koje traži sud i dodati još izvora informacija koje imamo. I naša prva analiza apsolutno je validna i zasniva se na činjenicama - istakla je Vidovićeva.

Direktor "Arselor Mitala Prijedor" Mladen Jelača rekao je da nije dobio nikakav dokument od Poreske uprave i da poreznici kod njih nisu ušli već godinu.

Poreska uprava je prošle godine utvrdila da "Arselor Mital Prijedor" prodaje rudu Željezari u Zenici sa kojom dijeli istog vlasnika po nižim cijenama od tržišnih i na taj način, osim utaje poreza, umanjuje i dobit preduzeća u kojem RS ima 49 odsto vlasništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana