ЕУ би могла да учини једну историјску грешку на Балкану

Агенције
 ЕУ би могла да учини једну историјску грешку на Балкану
ЕУ би могла да учини једну историјску грешку на Балкану

ЕУ не би требало да одустане од Балкана, а неиспуњена обећања о чланству би могла да ослабе умјерене и реформске струје у региону, оцијенио је “Фајненшел тајмс”.

ЕУ би могла да учини једну историјску грешку на Балкану, јер лидери Уније на самиту у јуну треба да одлуче о приступним преговорима са Албанијом и Сјеверном Македонијом. Одлука треба да буде једногласна, али неке земље попут Француске и Холандије оклијевају са наредном фазом проширења Уније, навео је ФТ.

Французи желе да се ЕУ фокусира на своје реформе, јачање зоне евра и избјегавање мера које би могле да јачају националистичке и популистичке струје. Међутим, то би могло да се окрене против Уније, која сматра да Балкан држи под контролом, сматра ФТ.

Британски лист наводи примјер рјешавања спора између Сјеверне Македоније и Грчке, чиме је Скопље показало да одустаје од ултранационализма претходника. Народ Сјеверне Македоније можда ће се запитати да ли ће ЕУ икада отворити своја врата ако храбра дипломатија и вјешто управљање националним димензијама конфликта око имена не буду награђени приступним преговорима, навео је лист.

Такво кашњење би одложило реформе у Сјеверној Македонији, поткопало борбу против корупције и организираног криминала, а то би могло да оживи и македонски шовинизам, оцијењује лист.

“Ако врата ЕУ остану затворена, умјерене струје могу да буду дискредитоване. Међутим, постоји и опасност да врата буду отворена Сјеверној Македонији, а Албанија буде остављена да још чека. Таква иницијатива би бацила уље на вратру паналбанског национализма”, наводи ФТ и додаје да би постојао ризик од експлицитнијег оживљавања идеје “велике Албаније”.

Британски лист у даљој анализи сматра да би такав сценарио додатно подрило напоре о рјешавању питања између Београда и Приштине и појачало тензије између Бошњака, Хрватска и Срба у БиХ.

“Ако се појача регионална нестабилност због стидљивости ЕУ, тада ће се створити погодно тло за страно мјешање”, додаје лист наводећи утицаје Русије, Турске и Кине.

Они који критикују проширење ЕУ у праву су кад кажу да је у балканским земљама квалитет демократије и правне државе нижи у односу на норме ЕУ. Али ће повјерење региона у ЕУ и ентузијазам њеног народа за тешке реформе неопходне за чланство, бити умањени ако ЕУ на самиту у јуну не упути позитиван сигнал, додао је британски лист.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана